Новий препарат проти старіння літніх собак може допомогти вченим розробити ліки для людей
Новий препарат проти старіння літніх собак може допомогти вченим розробити ліки для людей

Новий препарат проти старіння літніх собак може допомогти вченим розробити ліки для людей

У Сполучених Штатах розроблено препарат LOY-002 проти старіння літніх собак, який наразі проходить клінічні випробування.

Чарівний LOY-002

Більшість власників собак вважають своїх чотирилапих друзів більш ніж просто компаньйонами – це практично члени родини. Однак живуть вони значно менше людей, середня тривалість життя зазвичай коливається від 10 до 13 років.

Саме тому американські вчені розробили перший у світі препарат LOY-002, призначений для спеціально для літніх тварин усіх порід, за винятком найменших.

Зараз дивляться

Він спрямований на дослідження метаболічних процесів, які призводять до ранньої смерті. Ба більше, собаки є хорошими моделями для досліджень через схожість генетики з людиною та можливість діагностики подібних захворювань. Тож результати клінічних випробувань можуть бути корисними також і людям.

Клінічні випробування

Дослідження проводить ветеринарна компанія Loyal з Сан-Франциско, яка співпрацює з понад 50 незалежними ветеринарними клініками по всій країні. У рамках проекту STAY понад 1 тис. собак старше 10 років братимуть участь у випробуваннях, що триватимуть чотири роки.

Очікується, що препарат буде схвалено на початку 2025 року. А поки вчені продовжують створювати різновиди ліків проти старіння – ін’єкції (LOY-001) і жувальні таблетки (LOY-003) – вони відзначають, що ця робота може закласти основу для аналогічних ліків для людей.

І хоча препарат може відкрити нові можливості, експерти вважають, що це малоймовірно. Старіння — складний процес, на який впливає багато факторів, зокрема генетика, дієта та фізична активність. Попри це, такі дослідження насправді сприяють розвитку науки та медицини.

Джерело:

Теги за темою
США
Джерело матеріала
loader
loader