Вчені з'ясували, де може ховатися «додаткова» планета Сонячної системи
Вчені з'ясували, де може ховатися «додаткова» планета Сонячної системи

Вчені з'ясували, де може ховатися «додаткова» планета Сонячної системи

Вчені з'ясували, де може ховатися «додаткова» планета Сонячної системи

Вона може «ховатися» лише в одному регіоні.

Вчені провели моделювання, щоб звузити регіон для пошуків гіпотетичної Дев'ятої планети Сонячної системи, яку також називають планетою Х. І це моделювання показало, що планета може «ховатися» тільки в одному місці, повідомляє Science Alert.

«Ми продовжуємо намагатися систематично охопити всі області неба, де за нашими прогнозами може з'явитися Дев'ята планета. Використання даних Pan-STARRS дозволило нам охопити найбільший регіон на сьогодні», - заявив провідний автор дослідження Майк Браун із Каліфорнійського технологічного інституту.

В результаті дослідження вченим вдалося звузити регіон для пошуків планети Х, відкинувши приблизно 78% можливих місць, розрахованих під час попередніх досліджень.

Вчені також презентували новий розрахунок великої півосі Дев'ятої планети. За їхніми розрахунками, вона становить 500 астрономічних одиниць (середня відстань Землі до Сонця). Маса ж планети Х, за даними дослідників, становить 6,6 земної.

«Хоч мені хотілося б сказати, що найбільш значущим результатом стало виявлення Дев'ятої Планети, ми цього не зробили. Натомість, ми значно звузили область пошуку. Зараз ми дослідили приблизно 80% регіонів, де, на нашу думку, може бути Дев'ята Планета», — заявив Браун.

За його словами, надалі шукатимуть Дев'яту планету в рамках дослідження LSST. На даний момент воно планується як 10-річна програма вивчення південного неба. Дослідження ще не запущене, його проводитиме обсерваторія Віри Рубін у Чилі, яка ще перебуває на стадії будівництва.

Гіпотези про можливе існування у Сонячній системі ще однієї планети почали висувати після відкриття Нептуна у 1846 році. Роботи в цьому напрямку включають мемуари 1880, написані Д. Кірквудом, а також статтю 1946, написану американським астрономом Клайдом Томбо, який відкрив Плутон в 1930 році.

Пізніші дослідження були проведені у 2016 та 2017 роках. Тоді вченим удалося надати докази існування Дев'ятої планети. Співавтором одного з досліджень був Браун.

Джерело матеріала
loader
loader