Проти укусів всіх змій: вчені розробляють універсальний антидот від отрути
Проти укусів всіх змій: вчені розробляють універсальний антидот від отрути

Проти укусів всіх змій: вчені розробляють універсальний антидот від отрути

Вчені розробили протиотруту на основі людських антитіл, яка може блокувати дію смертельних токсинів змій, які зустрічаються в Африці, Азії та Австралії. Результати цього дослідження вони оприлюднили в журналі .

На сьогодні існує близько 200 видів змій, отрута яких може бути небезпечною для людини, адже щороку від укусів гине понад 100 тис. людей, інші залишаються інвалідами.

Але сучасні  антидоти діють лише проти одного з плазунів. Це означає, що для лікування необхідно багато різних протиотрут, які до речі, через тваринне походження можуть викликати алергічні реакції.

Зараз дивляться

Синтетичне антитіло

Науковці, які раніше вивчали дію антитіл проти вірусу імунодефіциту людини (ВІЛ), припустили, що проблема пошуку універсальної протиотрути нагадує розробку вакцини проти ВІЛ.

Подібно до того, як білки ВІЛ мають невеликі відмінності між собою, різні зміїної отрути доволі варіативні. Тому антитіло, яке зв’язується з одним, зазвичай не реагує з іншими, тож здатне працювати проти всіх варіантів токсину.

У новій роботі дослідники виділили та порівняли білки отрути з різноманітних елапідів — основної групи отруйних змій, зокрема мамби і кобри. Вони виявили, що тип білка 3FTx, присутній у всіх елапідних зміях, містить невеликі ділянки, подібні між собою у різних видів.

Крім того, білки 3FTx вважаються високотоксичними та відповідають за параліч усього тіла, тобто вони ідеальна мішень.

Завдяки низці експериментів науковці розробили синтетичне антитіло, націлене на ключову речовину багатьох видів зміїних отрут. Результати випробувань, проведені на мишах, успішно нейтралізовували отруту чотирьох змій.

Автори сподіваються, що їхнє відкриття допоможе розробити антидот, який зможе працювати як універсальна протиотрута проти будь-якої зміїної отрути.

Джерело:

Джерело матеріала
loader
loader