Ціни на продукти в Україні активно зростають, у тому числі популярні овочі. Наприклад, лише одна картопля стала дорожчою майже втричі.
Чому звична їжа стає на вагу золота, розповів виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин у коментарі виданню "Фокус".
В останні місяці в Україні спостерігається стрімке підвищення цін на стратегічно важливий овоч – картопля. Цінники на продукт із 12 гривень злетіли майже до 30 гривень за кіло.
"Картопля зросла майже в три рази. Чому? Хто у нас виробляє на сьогодні 90% картоплі, що ми їмо? Домогосподарства населення. Картопля виросла, вона є у льохах, але для того, щоб її вивезти на базар, треба робочі руки. Щоб її передати до торговельних мереж, треба робочі руки. Їх менше. І тут сталася проблема, дійсно, картопля зросла в ціні", - пояснив експерт.
На думку фахівця, цінники на картоплю досягли свого піка, тож поки що подорожчання пригальмувалося. Водночас він зазначив, що через блокування кордону активно дорожчають імпортні овочі. Ще на цю категорію продукції впливає девальвація гривні, адже закупівлі ведуться за іноземну валюту.
Раніше інформаційний портал Знай повідомляв, свіжа зелень вам точно по кишені: супермаркети порадували цінами на зелену цибулю, петрушку та кріп.