Співголова товариства Меморіал отримав вирок за “дискретидацію армії РФ”
Співголова товариства Меморіал отримав вирок за “дискретидацію армії РФ”

Співголова товариства Меморіал отримав вирок за “дискретидацію армії РФ”

Правозахисна група, співголовою якої є Олег Орлов, нагороджена Нобелівською премією миру 2022 року.

У Москві співголову “Меморіалу”, російської правозахисної групи, нагородженої Нобелівською премією миру 2022 року, Олега Орлова засудили до 2,5 року ув’язнення за “дискредитацію російських збройних сил” шляхом висловлення своєї “незгоди з війною в Україні”. Про це ТГ-канал Осторожно, новости.

Повідомляється, що Орлову заборонили викладати матеріали в інтернет терміном на 2,5 роки.

Як зазначає видання, нинішній процес – другий за рахунком, на ньому Орлов відмовився брати участь у всіх стадіях, крім останнього слова, і не викликав до суду свідків.

Кримінальну справу проти Орлова порушили у березні 2023 року після обшуків у Меморіалі за статтею про “реабілітацію нацизму”.

Правозахисника звинуватили в написанні статті в соцмережах, в якій він назвав бойові дії Росії в Україні “найважчим ударом по майбутньому країни”.

Раніше суд засудив його до штрафу 180 тисяч рублів, але суд скасував штраф і повернув справу слідству, щоб туди додали згадку про “мотив політичної ненависті”.

Сам Орлов наполягає на своїй невинуватості і називає звинувачення фальшивими.

“Я не визнаю себе винним, і звинувачення мені незрозуміле, Суд, попри мої прохання, не зміг чітко пояснити суть висунутих проти мене звинувачень”, – заявив він.

Посол США в Росії Лінн Трейсі засудила вирок.

“Я занепокоєна і стурбована сьогоднішнім рішенням. Олег Орлов понад 45 років веде особисту боротьбу за права росіян. За старих часів його зусилля були відзначені на найвищому рівні. У сьогоднішній Росії за них же садять у в’язницю”, – йдеться у заяві Трейсі.

Раніше повідомлялося, що в Росії сімом бійцям полку Азов суд виніс вироки – від 25 до 28 років позбавлення волі Радник маріупольського мера зазначає, що в Україні з цього приводу “грають у мовчанку”, наче “наших віськовополонених не існує”, підкреслюючи, що це кричуща неповага до Героїв.



Теги за темою
Росія Москва
Джерело матеріала
Згадувані персони
loader
loader