НАТО розпочало масштабні навчання Nordic Response 24 біля кордонів із РФ
НАТО розпочало масштабні навчання Nordic Response 24 біля кордонів із РФ

НАТО розпочало масштабні навчання Nordic Response 24 біля кордонів із РФ

У понеділок, 4 березня, НАТО під керівництвом Норвегії розпочне навчання Nordic Response 24, які відбуватимуться в північних частинах Фінляндії, Швеції та Норвегії.

Про це повідомляє Associated Press.

У двотижневих навчаннях візьмуть участь понад 20 тис. солдатів із 13 країн.

Зараз дивляться

Участь Фінляндії в навчаннях Nordic Response 24

Від Фінляндії на навчаннях буде понад 4 000 фінських солдатів.

– Уперше Фінляндія як країна-член НАТО візьме участь у навчаннях із колективної оборони регіонів блоку, – йдеться в заяві фінських сил оборони.

Фінляндія, що має спільний кордон із Росією протяжністю 1340 км, приєдналася до НАТО у квітні 2023 року. Сусідня Швеція наразі завершує формальності для вступу до Північноатлантичного блоку і стане 32-м членом. Найімовірніше, це станеться в березні.

Позаблоковий статус

Після закінчення холодної війни Швеція і Фінляндія встановили міцні зв’язки з НАТО, але весь цей час трималися поза блоком. Нейтральний статус цих двох країн розглядався як найкращий спосіб уникнути напруженості у відносинах з Росією.

Але ситуацію змінило повномасштабне вторгнення Росії в Україну, і в травні 2022 року обидві країни подали спільну заявку на вступ до НАТО.

Навчання Nordic Response

Протягом багатьох років на півночі Норвегії в арктичних умовах двічі на рік проводилися навчання НАТО Nordic Response. Але завдяки розширенню НАТО, тепер у навчаннях братимуть і Фінляндія, і Швеція.

Nordic Response 24 – НАТО розпочало військові навчання

Google Maps

Військовослужбовці Бельгії, Великої Британії, Канади, Данії, Фінляндії, Франції, Німеччини, Італії, Нідерландів, Норвегії, Іспанії, Швеції та США братимуть участь у навчаннях у період до 15 березня, повідомляють Збройній сили Норвегії.

Приблизно половина військ, які братимуть участь, тренуватимуться на суходолі, решта – на морі – понад 50 підводних човнів, фрегатів, корветів, авіаносців і різних десантних кораблів. У повітря піднімуть понад 100 винищувачів, транспортних літаків, літаків морського спостереження і вертольотів, повідомляють норвезькі військові.

Навчання спрямовані на оборону і захист Північного регіону.

– Ми повинні бути в змозі дати відсіч і зупинити будь-кого, хто спробує кинути виклик нашим кордонам, цінностям і демократії. З огляду на нинішню ситуацію з безпекою в Європі, навчання надзвичайно актуальні та важливі як ніколи раніше, – заявив бригадний генерал Трон Странд із Королівських військово-повітряних сил Норвегії.

У НАТО відповідають, що крайня північ є важливим і стратегічно важливим районом для НАТО, тому необхідно підвищувати готовність країн Північної Європи і здатність проводити великомасштабні спільні операції в складних погодних і кліматичних умовах.

Теги за темою
НАТО
Джерело матеріала
loader