Яке свято 4 березня 2024 та чому сьогодні заборонено давати в борг
Яке свято 4 березня 2024 та чому сьогодні заборонено давати в борг

Яке свято 4 березня 2024 та чому сьогодні заборонено давати в борг

Сьогодні, 4 березня, світ наголошує на важливості боротьби з сексуальною експлуатацією, вітає розробників ігор та святкує винахід мікрофона. Православні віряни вшановують святого Герасима.

Факти ICTV дізналися більше про значення та історію свят цього дня, а також про те, які прикмети та заборони повʼязані із ним.






Яке сьогодні свято – 4 березня 2024 року

Згідно з новим церковним календарем на цю дату припадає вшанування святого Герасима Йорданського (17 березня за старим стилем). Він був монахом, що славився своїм надзвичайним аскетизмом.

Зараз дивляться

З іменем святого повʼязано кілька цікавих легенд. За однією з них, Герасим допоміг леву позбутися тернової колючки. Вдячний звір залишився біля старця й ходив за ним, наче учень, та був розумний і лагідний. Саме через це на іконах Герасима дуже часто зображають із левом, що менший за нього самого.

Інша історія повʼязана з  грецьким монастирем, розташованим коло заснованої святим лаври. За переказом, Марія, Йосип та новонароджений Ісус знайшли тут прихисток у печері, коли тікали від переслідувань царя Ірода. На тому місце, де, як вважається, заночувало Святе сімейство, звели підземну каплицю.

Який сьогодні, 4 березня 2024, день в Україні

Щороку на цю дату припадає дуже важлива подія – Всесвітній день проти сексуальної експлуатації. Він має привернути увагу суспільства до проблеми та посилити захист людей, що зазнали наруги, зокрема жінок і дітей.

Професійне свято сьогодні відзначають розробники ігор. Чимало людей на планеті щодня захоплено занурюються в геймпростір. Тож мають нагоду принаймні подумки подякувати тим, хто створює їхні улюблені віртуальні всесвіти у Міжнародний день ігрових майстрів. До слова дата не є випадковою, а вшановує памʼять співтворця Dungeons & Dragons Гері Гігакса ,що пішов з життя цього дня у 2008 році.

Усі, хто працює з публікою, мають нагоду відзначити День народження мікрофона. Цей пристрій є незамінним для музичної та звукової індустрії, телебачення й радіо, а також для всіх, хто проводить масові заходи.

Ще одне цікаво святого що відзначається сьогодні – Міжнародний день скрапбукінгу. Це різновид рукоділля, що полягає в оформленні альбомів, листів та щоденників різними вирізками та наліпками.

Хто святкує день ангела 4 березня

Іменини цього дня відзначають власники чоловічих імен Акакій, Олександр, Василь, В’ячеслав, Георгій, Григорій, Данило, Єгор, Павло та Яків. Також день ангела сьогодні в Улян та Юліан.

Що не можна робити 4 березня 2024 року

Сьогодні нічого нікому не позичали, щоби не ходити весь рік у боргах. Однак не відмовляли в допомозі нужденним. В данину люди вірили, якщо захворіти цього дня, недуга довго не відпустить, тож намагалися берегти здоровʼя. Вночі не дивилися на зірки, що падають.

Астрологи не радять 4 березня завершувати справи, ризикувати, переїдати та займатися сексом.

Що можна робити сьогодні

Наші пращури жінки пекли печиво у формі пташок та пригощали одне одного. Вважалося, що добро, зроблене цього дня, повернеться у трикратному розмірі. Також селяни ворожили на врожай. Вранці виносили на вулицю снопи з жита, пшениці та вівса та залишали до наступного ранку. Який зі снопів найбільше брався інеєм, та культура мала вродити найліпше.

Місячний календар рекомендує зайнятися очищенням оселі – почистити вогнем, запаливши свічку, чи святою водою. На поріг слід покласти чорний камінь. Сьогоднішній день сприяє зміні іміджу. Якщо думали сходити підстригтися – саме час.

Народні прикмети на 4 березня 2024 

  • Багато снігу на землі – врожай буде пізнім.
  • День ясний та сонячний – рік буде сприяти польовим роботам.
  • Сонце пече – до раннього літа.
  • Річки розлилися – чекайте тепла.
Теги за темою
Свята
Джерело матеріала
loader
loader