Сьогодні Верховний суд США має визначити, чи може Трамп балотуватися у президенти
Сьогодні Верховний суд США має визначити, чи може Трамп балотуватися у президенти

Сьогодні Верховний суд США має визначити, чи може Трамп балотуватися у президенти

Верховний суд США у понеділок, 4 березня 2024 року, розгляне питання про можливість участі Дональда Трампа у президентських виборах. Рішення буде ухвалено на тлі обговорення 14-ї поправки до конституції, яка забороняє особам, причетним до заколоту, займати державні посади.

"Супервівторок" під знаком Трампа

Напередодні "супервівторка", коли відбудуться праймеріз у 15 штатах, увага громадськості прикута до Верховного суду. Його рішення може вплинути на внутрішньопартійні голосування, зокрема у Колорадо, де суд вже ухвалив рішення щодо політика-республіканця.

У лютому 2024 року Верховний суд вже заслухав аргументи сторін щодо апеляції Трампа на рішення про його дискваліфікацію з праймеріз. Потенційне виключення політика з президентської гонки стане прецедентом, який вплине на всю політичну систему країни.

За інформацією The Hills, заява суду була оприлюднена у неділю, 3 березня, що є незвичним фактом, оскільки зазвичай судові рішення анонсуються заздалегідь.

Справа Трампа є однією з тих, що розглядаються по всій країні. Інші штати, такі як Іллінойс, вже прийняли рішення про вилучення його імені з бюлетенів, обґрунтовуючи це залученістю політика до заколоту.

У чому звинувачують колишнього президента

  • У серпні 2023 року Дональда Трампа офіційно звинуватили у злочині проти держави та громадян, а також спробі скасувати результати виборів США 2020 року, де він програв Джо Байдену.
  • Власне, 6 січня 2021 року прибічники політика-республіканця штурмували Капітолій, назавжди вписавши цей день в історію Сполучених Штатів Америки. Судовий процес щодо цього триває досі – правоохоронці прагнуть притягнути усіх причетних до відповідальності.
  • Це найсерйозніше з кримінальних звинувачень, висунутих проти Трампа. Восени 2023 року суд Нью-Йорка визнав, що політик вдавався до шахрайства під час ведення свого бізнесу, адже подавав неправдиві фінансові звіти упродовж приблизно десяти років.
Теги за темою
Дональд Трамп
Джерело матеріала
loader
loader