На Київщині черешня стала пам’яткою природи: у чому її особливість
На Київщині черешня стала пам’яткою природи: у чому її особливість

На Київщині черешня стала пам’яткою природи: у чому її особливість

Природу необхідно оберігати і в жодному разі не ставитися до неї зневажливо

Представники Київського еколого-культурного центру (КЕКЦ) домоглися того, щоб найстаріша черешня Київщини набула статусу пам’яткою природи. Дерево росте на території міста Богуслав і з цього моменту воно перебуватиме під охороною закону України.

Черешня-довгожитель має обхват стовбура 3,2 метри і росте біля одного з приватних будинків. Докладніше про пам’ятку природи розповіли на офіційній сторінці КЕКЦ у Фейсбуку.

Так, у Богуславі Київської області росте черешня, якій уже виповнилося понад 100 років. Дерево знаходиться біля одного з приватних будинків, який розташовується на вулиці Миколаївській, 75.

Черешня лісова "Цариця" має обхват стовбура 3,20 метрів і, за припущеннями фахівців КЕКЦ, є найстарішою черешнею Київської області.

У 2024 році Київський еколого-культурний центр розробив необхідну проектну документацію для заповідання черешні "Цариця", яка за рішенням Київської обласної ради набула статусу пам’ятки природи.

З цього моменту дерево перебуває під охороною закону України. За пошкодження черешні або її знищення порушники нестимуть кримінальну відповідальність.

Важливо розуміти, що пам’ятки природи цеєдині у своєму роді, непоправні, цінні в екологічному, науковому, культурному та естетичному відносинах природні комплекси, а також об’єкти природного чи штучного походження.

Кордон пам’ятника природи має позначатися біля по периметру кордонів інформаційними і попереджувальними знаками встановленого зразка.

Пам’ятники природи, на відміну від заповідників та національних парків, мають переважно регіональне значення та охороняються тими відомствами та організаціями, на території яких вони розташовані.

Найстаріша черешня Київщини росте у місті Богуслав.

Для довідки Богуслав — це місто в Київській області, яке входить в Обухівський район. До 2020 був адміністративним центром скасованого Богуславського району. Тут переважають підприємства харчової та легкої галузей, є три каменедобувні кар’єри, а місцевість навколо міста знаменита покладами сірого граніту. Раніше Богуслав був центром художнього декоративного мистецтва півдня Київщини, але у 1990-х роках підприємства цієї галузі були закриті.

Раніше "Телеграф" розповідав про те, які дерева посадити в саду, щоб у будинку панувала удача та достаток. Пам’ятайте, що дерева – це не лише джерело краси та затишку, а й потужні енергетичні талісмани. Посадивши у своєму саду дерева для удачі та достатку, ви зможете покращити своє життя та залучити до себе позитивну енергію.

Теги за темою
Київська область
Джерело матеріала
loader