Сучасне обладнання та розумна система освітлення економлять Києву 200 млн грн на рік
Сучасне обладнання та розумна система освітлення економлять Києву 200 млн грн на рік

Сучасне обладнання та розумна система освітлення економлять Києву 200 млн грн на рік

Щомісяця столиця економить понад 16 млн грн завдяки сучасному обладнанню і розумній системі керування вуличним освітленням. Це робить Київ одним із лідерів енергоефективності серед українських міст.

Про це розповіли в підпорядкованому КМДА комунальному підприємстві "Інформатика", яке є адміністратором мережі камер системи "Безпечне місто". 

Київ ще шість років тому, впровадив розумну систему керування вуличним освітленням. Всі закупівлі проводились в кілька етапів з дотриманням усіх законних процедур.

Ця система дозволяє не тільки автономно перемикати режим освітлення, а й задає рівень освітлення залежно від ряду критеріїв, таких як: пора року, час сходу та заходу сонця, тип території, наявність чи відсутність транспорту або пішохід та інших, з метою як більш ощадливого використання електроенергії, а відповідно місцевих коштів, так й піклування про безпеку громадян.

За останні 2 роки нова система показала, наскільки значущою може бути різниця з її використанням, особливо у кризових і екстремальних умовах війни.

До впровадження сучасних технологій та системи керування, середня потужність кожного світильника складала 195 Вт. Завдяки "розумному" освітленню, кожен ліхтар тепер споживає на 135 Вт менше, і в середньому становить 60 Вт. Це економить місту 185 мільйонів гривень щороку, що вже складає понад 55% в порівнянні з попереднім рівнем споживання.

Однак загальне збереження коштів на електроенергію може досягати 70% і більше, наголошують в КП "Інформатика". 

Розумне освітлення також робить вулиці безпечнішими. Система може автоматично вмикати та вимикати ліхтарі залежно від потреби, регулювати яскравість освітлення, а також відстежувати стан кожного ліхтаря та оперативно реагувати щодо виявлених проблем. Це особливо стало у пригоді протягом останніх двох років війни – на початку воєнного вторгнення допомогло захистити місто, а надалі збалансувати систему освітлення міста під час обстрілів та блекаутів, коли електроенергія була в дефіциті.

За потреби та за наказом військових адміністратор системи може в окремих точках міста оперативно віддалено управляти освітленням. Це значно допомогло в перші дні війни та надалі у виявленні ДРГ.

Суттєвою перевагою також є те, що розумне освітлення Києва побудоване не тільки на  захищених GSM каналах зв’язку, як у  більшості міст, а з додатковим резервним каналом зв’язку на системі LoRaWan. Це мережевий протокол великої дії, що дозволяє об’єднувати речі в єдину мережу навіть на великій відстані з низьким енергоспоживанням, і низькими витратами на технічне обслуговування сенсорної мережі.

Система освітлення в Києві стійка до незаконних втручань. Це означає, що всі дані, що використовуються системою "розумного" освітлення, зберігаються на серверах Київського міського Центру обробки даних. А доступ до управління системою мають лише уповноважені особи.

І ще одна ключова перевага полягає в універсальності системи. Вона може бути легко підключена до будь-яких ліхтарів та вбудовуватися в наявні лінії електропередач.

Це значно спрощує процес модернізації освітлення міста зі значно меншими витратами, ніж знадобилось би при повному перероблені старої радянської системи та наявної інфраструктури.

Зараз система охоплює лише 55 тисяч з 190 000 наявних у місті світильників. Протягом наступних двох років планується завершити розпочату шість років тому роботу і впровадити розумне освітлення по всьому Києву. Завдяки чому планується зменшити споживання до 28 000 000 кВт, таким чином економія буде складати 54 000 000 кВт, що еквівалентно 367 200 000 грн на рік. А можливо і більше, все залежить від графіка та тих номіналів світильників що будуть встановлені.

Впровадження "розумного" освітлення – це важливий крок до покращення життя і підвищення рівня безпеки киян та гостей міста, економії місцевих коштів та ресурсів, а також до створення більш енергоефективного, екологічного та комфортного міста. Цей досвід може бути корисним для інших міст, які прагнуть до стійкого розвитку та покращення якості життя своїх мешканців.

Джерело матеріала
loader
loader