Супутник Юпітера здивував вчених: чому це погано
Супутник Юпітера здивував вчених: чому це погано

Супутник Юпітера здивував вчених: чому це погано

Супутник Юпітера здивував вчених: чому це погано

Кисню на Європі виявилося менше, ніж вважалося.

Вчені заявили про те, що на льодовій поверхні супутника Юпітера Європи виявилося менше кисню, ніж передбачалося до цього. І це може вплинути на ймовірність того, що у підлідному океані небесного тіла існує життя, повідомляє The Guardian.

Навіть при мінімальних концентраціях кисню або його відсутності, в океані, який, як вважається, ховається під кригою Європи, все ще можуть існувати мікроби. Але коли йдеться про інші організми, шансів стає менше, каже вчений NASA Кевін Хенд, який не брав участі у дослідженні.

Але щоб підтвердити висновки вчених, потрібна додаткова робота, оскільки вони суперечать більш раннім спостереженням, проведеним за допомогою телескопа. Нове дослідження ґрунтується на даних, зібраних космічним апаратом «Юнона» під час особливо близького прольоту до Європи у 2022 році. Тоді станція підлетіла до небесного тіла на відстань 353 кілометри.

Американо-європейська група підрахувала, що на поверхні Європи щосекунди виробляється від шести до 18 кілограмів кисню. Попередні оцінки показували, що на Європі за секунду виробляється до 1100 кілограмів кисню. Таким чином, «якщо тільки виробництво кисню на Європі не було значно вищим у минулому», нові вимірювання забезпечують «вужчий діапазон для підтримки проживання», пишуть дослідники.

Кисень і водень утворюються, коли випромінювання Юпітера руйнує глобальну оболонку Європи із замерзлої води.

Ведучий автор Джеймс Салай з Прінстонського університету заявив, що проліт Юнони був першим випадком, коли космічний корабель «безпосередньо вивчив» околиці Європи. «Нам не терпілося зазирнути за лаштунки її складного середовища. Хоча це значно вужчий діапазон, ніж ми думали раніше, нам ще є чому повчитися», - додав він.

На даний момент вчені не знають, скільки кисню йде в атмосферу супутника, скільки залишається у льоду і скільки може потрапити до підлідного океану.

Раніше станція «Юнона» передала на Землю знімки вулканічно активного світу в Сонячній системі. Під час зближення із супутником Юпітера Іо апарат помітив сліди вулканічних викидів.

Джерело матеріала
loader