В Україні реально виготовити до 2 млн безпілотників на рік – Мінстратегпром
В Україні реально виготовити до 2 млн безпілотників на рік – Мінстратегпром

В Україні реально виготовити до 2 млн безпілотників на рік – Мінстратегпром

Потреби ЗСУ у безпілотниках наразі значно більші, ніж можуть покрити фінансові можливості України, навіть разом з партнерами. Водночас ми зараз збільшуємо виробництво, і навіть цього року реально вийти на позначку у 2 млн БПЛА.

Про це заявила заступниця міністра з питань стратегічних галузей промисловості Ганна Гвоздяр в ефірі телемарафону Єдині новини.

Перспективи виробництва дронів в Україні

– Всіх дуже вразила фраза президента про мільйон, і багато людей в неї чомусь не повірили. Проте, я можу вас запевнити, що ми в плані виробництва далеко йдемо вже за мільйон, і я впевнена, що навіть цього року сягнемо позначки у 2 млн, – наголосила вона.

За її словами, на це, звісно ж, потрібне фінансування. Тому зауважила, що було б добре, якби той протягом 2024 року, вони закупили саме у нас.

Зараз дивляться

– Це додало б можливостей розвитку українських виробників і так само покрило б певні потреби нашого війська. На сьогодні у нас закритий експорт і тому усе, що виробляється в Україні, йде на фронт, – додала Гвоздяр.

Скільки компаній залучено до виробництва дронів

Вона каже, що наразі близько 200 компаній задіяні у виробництві різних видів дронів, а до державного замовлення залучено близько 60. Проте закупівлі тривають, тому їх кількість збільшуватиметься.

Роль іноземних компаній у виробництві дронів в Україні

– Є комплектуючі, які не виробляються в достатній кількості в Україні, або взагалі не виробляються, або ми їх робимо із сировини, яку імпортуємо. Проте на цей рік у нас достатньо амбітні плани – разом з нашими партнерами розвивати саме ринок комплектуючих, тобто локалізувати певні компоненти, які нам потрібні з їх виробництва в Україні, – пояснила Гвоздяр.

Заступниця глави Мінстратегпрому запевнила, що до кінця року ми побачимо зовсім інші відсоткові показники вітчизняних комплектуючих в українських дронах.

Скільки БПЛА реально виготовити за місяць

На українських потужностях, як каже Гвоздяр, реально вже зараз виготовляти близько 150 тис. дронів.

– Проте за умови додаткового фінансування ми можемо кратно нарощувати виробництво, – підсумувала вона.

Джерело матеріала
loader
loader