Пухлина на шиї підлітка могла вбити його будь-якої миті: надскладну операцію успішно провели у Львові
Пухлина на шиї підлітка могла вбити його будь-якої миті: надскладну операцію успішно провели у Львові

Пухлина на шиї підлітка могла вбити його будь-якої миті: надскладну операцію успішно провели у Львові

Львівські лікарі видалили на шиї 15-річного хлопця пухлину, яка могла вбити його будь-якої миті, спричинивши зупинку дихання або ж інсульт.

Пухлина доброякісна, але складна

На момент останнього передопераційного обстеження новоутворення було вже розміром з грушу та відчутно стискало дихальні шляхи. Діаметр трахеї хлопця звузився аж в чотири рази – до 6 мм, при нормі – від 1,6 до 2,5 см.

Сім’я Артема із Одеси. Коли розпочалася велика війна, хлопець з родиною виїхав за кордон. Батьки прагнули убезпечити сина від ракетних атак, однак на чужині його наздогнала інша небезпека.

Зараз дивляться

Якось підліток помітив у себе на шиї припухлість. З часом вона збільшилась – до розміру невеличкого курячого яйця. Мама Артема звернулася по допомогу до іноземних спеціалістів. За кордоном хлопцеві зробили УЗД і сказали, що це може бути пухлина.

Родина повернулася до Одеси. Вдома юнака дообстежили, провели МРТ і КТ та підтвердили підозри іноземних колег. Це дійсно була пухлина – попередньо доброякісна.

Хірурги зважились на ризиковану операцію

Оперуватися вирішили в дитячій лікарні Святого Миколая у Львові.

Найбільшим викликом для медиків стало небезпечне розташування новоутворення – в ділянці шиї, де проходять нерви та судини, що забезпечують дихання та кровообіг у мозку.

– Пухлина знаходилася в межах судинно-нервового пучка: його утворюють сонна артерія, внутрішня яремна вена і блукаючий нерв. Поряд – шийне та нервове сплетення, – розповідає хірург Олександр Калінчук.

Тобто, операція була надризикованою, бо якщо під час втручання зачепити будь-що із переліченого, пацієнт може загинути прямо на операційному столі.

Аби не пошкодити судини та зберегти життєво необхідні нерви, Артема оперували під мікроскопом. Також хірурги задіяли спеціальні ультразвукові ножиці – це обладнання самостійно підбирає необхідну температуру нагріву тканин та мінімізує крововтрату.

Втручання тривало близько трьох годин. І пройшло успішно.

Здоров’ю хлопця більше нічого не загрожує. Артем уже повернувся додому – в Одесу.

Джерело і фото:

Теги за темою
Львів
Джерело матеріала
loader
loader