На погоду й удачу: прикмети на Масницю
На погоду й удачу: прикмети на Масницю

На погоду й удачу: прикмети на Масницю

Масляна (Масниця) – це церковне свято, яке триває цілий тиждень. У 2024 році подія пройде в період з 11 по 17 березня, і тут є місце не тільки традиціям і обрядам, а й прикметам. Саме за погодою або подіями, що відбуваються, наші пращури могли поглянути в недалеке майбутнє – коли піде зима, і весна зігріє теплими променями сонця. Саме час з’ясувати, на які прикмети на Масляну (Масницю) варто звернути увагу.

Прикмети на Масляну (Масницю)

Традиційно, повір’я тісно пов’язані з млинцями, бо саме з цим виробом асоціюється свято у багатьох із нас.

Приміром, кількість сонячних днів наступного року буде стільки, скільки і млинців на святковому столі, який накриє господиня дому. Однак краще не перестаратися, інакше сонце може випалити врожай.

Зараз дивляться

Перший млинець, що випікається в понеділок Масляного тижня, потрібно віддати незаможним – вважається, що це допоможе догодити душам померлих близьких.

Також наші пращури дивилися на перший млинець – якщо він вийшов вдалим, значить щастя буде в домі цілий рік. Якщо утворювалася грудка – будуть хвороби та бідність.

Різати млинці ножем вважається поганою прикметою – якщо так зробити, то є ймовірність нагнати на себе невдачу.

Дощі до Масляної (Масниці) – урожай грибів буде відмінним. Якщо були холоди – не варто чекати занадто спекотного літа.

На Масляну (Масницю) також прийнято позбуватися старих речей – так можна накликати на себе удачу на цілий рік.

Уже після Масляної (Масниці)настане Великий піст. Загалом, початок весни принесе нам безліч свят. Наприклад, на 21 березня припадає Всесвітній день поезії, а на 27 число – Міжнародний день театру. Ознайомитися з повним року можна на Фактах ICTV.

Джерело матеріала
loader
loader