Світові ціни на нафту підскочили після атак на НПЗ у Росії: у Reuters розкрили статистику
Світові ціни на нафту підскочили після атак на НПЗ у Росії: у Reuters розкрили статистику

Світові ціни на нафту підскочили після атак на НПЗ у Росії: у Reuters розкрили статистику

Серія атак українських безпілотників на об'єкти нафтопереробної промисловості в Росії призвела до зростання світових цін на нафту. Вранці 14 березня ціна еталонної марки Brent за кілька годин виросла на 40 центів (0,13%), і перевищила $84,6 долара за барель. Це максимальна вартість нафти за останні чотири місяці.

Про це повідомило агентство Reuters. Аналітики зазначають, що крім дронових атак по російських нафтопереробних заводах (НПЗ), здорожчанню нафти сприяє підвищений попит на цю сировину в США.

Ціни на нафту Brent

Ціни підвищуються і на другий еталонний сорт нафти – WTI. Ця марка в четвер, 14 березня, зростала в ціні до $79,82 за барель.

За даними агентства Bloomberg, удари українських безпілотників у січні, лютому та березні відбулись у різних регіонах Росії. Зокрема:

  • у січні 2024 року об'єкти нафтопереробної промисловості були атаковані в Санкт-Петербурзі, на "Невському мазуті", а також в Туапсе, де розташований Туапсинський НПЗ.
  • у лютому атаки безпілотників зачепили Волгоградський НПЗ, а також Ільський і Афіпський НПЗ в Краснодарському краї.
  • в березні відбулися напади на Кстово, Нижньогородська область, де знаходиться "Лукойл-Нижегороднефтеоргсинтез", а також на Рязанський нафтопереробний завод і "Киришинефтеоргсинтез" у Ленінградській області, в Киришах.

Нафтопереробні заводи в РФ є законною військовою ціллю для України. Переробка нафти є одним із найважливіших джерел наповнення російського держбюджету. Ці гроші напряму використовуються для фінансування агресії РФ проти Україні.

Тільки за останні два дні завдяки дроновим атакам потужності НПЗ в Росії зменшились на 12%. Це посилить дефіцит пального всередині країні-агресора, а також зменшить надходження до бюджету Кремля, що врешті-решт сприятиме збереженню життів в Україні.

Як писав OBOZ.UA, раніше дрони СБУ за ніч атакували одразу три нафтопереробні заводи Росії. Йдеться не тільки про потужності в Рязані, але й у Кстово (Нижегородська обл) та Кірішах (Ленінградська обл).

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader