Опущення матки: симптоми та методи лікування
Опущення матки: симптоми та методи лікування

Опущення матки: симптоми та методи лікування

Опущення матки – це стан, при якому внутрішні статеві органи жінки, такі як матка та піхва, виходять за межі свого звичного анатомічного розташування і можуть зміщуватися вниз, навіть випадати назовні.

Про симптоми, причини та методи лікування опущення матки Фактам ICTV розповідає лікарка-гінеколог Ольга Роговець.

Що таке опущення матки

Опущення матки виникає, коли орган зміщується від свого природного положення через послаблення м’язів малого тазу.

Зараз дивляться

– Зазвичай опущення матки діагностують у жінок після менопаузи, але дедалі частіше проблему виявляють у молодому віці, – каже лікарка.

За статистикою, у 28% випадків опущення матки виявляють до 40 років, а після 50 кожна друга жінка стикається з цією патологією.

Опущення матки може виникнути навіть у підлітків, і без належного лікування це може призвести до порушень у роботі репродуктивної системи, сечового міхура та прямої кишки.

На пізніх стадіях орган може виходити за межі малого тазу. Тому дуже важливо вчасно розпізнати опущення матки, з’ясувати причини та призначити відповідне лікування.

 Опущення матки: симптоми

  • Неприємні відчуття в області малого тазу.
  • Біль під час статевого акту або фізичної активності.
  • Відчуття тиску або чужого тіла в піхві.
  • Нетипові виділення з вагіни або кровотеча.

Опущення матки: причини

Опущення матки може виникати з різних причин:

  • Анатомічні особливості, наприклад слабкий м’язово-зв’язувальний апарат тазового дна.
  • Операції на органах сечостатевої системи.
  • Травми, отримані під час пологів через використання вакууму або щипців, розриви та епізіотомія.
  • Підвищений внутрішньочеревний тиск, спричинений астмою, закрепами або тривалим кашлем.
  • Послаблення м’язів таза внаслідок вагітності та пологів, особливо у жінок, які народжують багато дітей або народження дитини чималої ваги, особливо при фізіологічно вузькому тазі.
  • Гормональні зміни. Вагітність, менопауза або застосування гормональних препаратів можуть призводити до гормональних порушень, зокрема зниження рівня естрогену.
  • Підвищені фізичні навантаження. Опущення матки може виникати внаслідок підйому важких предметів або виконання тяжкої фізичної роботи.
  • Вік. З часом м’язи та зв’язки можуть втрачати пружність і силу, що може призводити до опущення матки.
  • Генетичні чинники. У деяких випадках генетична схильність до послаблення тканин може збільшувати ризик опущення матки.

Спровокувати розвиток патології також можуть ожиріння, зайва вага, малорухливий спосіб життя та відсутність фізичних навантажень, а ще куріння та кашель, що викликається шкідливою звичкою.

Діагностика опущення матки

  1. Огляд у гінекологічному кріслі. Лікар проводить візуальний огляд та пальцеве дослідження органів малого таза. Під час цього огляду лікар може виявити видимі ознаки опущення матки, такі як зміни положення органу.
  2. Функціональні тести. Пацієнтці може бути запропоновано виконати різні дії, що викликають напругу в тазовому дні, такі як кашель або напруження черевних м’язів. Це допомагає лікарю оцінити ступінь пролапсу та зміщення стінок матки.
  3. Додаткові обстеження: консультація уролога та проктолога, УЗД-діагностика органів малого таза, кольпоскопія, ректоскопія, урографія та цистоскопія (за призначенням уролога), вагінальна тонометрія, рентген, лабораторні аналізи мікрофлори, крові та сечі, цитологія для виявлення інфекцій та їхніх збудників.

– Ці методи дать змогу отримати повну картину захворювання та визначити оптимальний метод лікування опущення матки, – пояснює Ольга Роговець.

Опущення матки: методи лікування

  • Фізична активність і спеціальна гімнастика для підтримки м’язів малого таза (вправи Кегеля з вагінальними кульками чи песаріями).
  • Медикаментозні методи, як-от естрогенова терапія, допоможуть зміцнити тканини таза.
  • У важких випадках рекомендоване хірургічне втручання, наприклад операція з відновлення м’язів та зв’язок малого таза.

Крім того, лікар може запропонувати додаткові методи лікування – лазерне омолодження, плазмотерапію, філери, імпульсну стимуляцію мʼязів на кріслі тощо.

Джерело матеріала
loader
loader