У Каховське водосховище повернулась вода: як це вплине на бойові дії, що показують супутникові знімки
У Каховське водосховище повернулась вода: як це вплине на бойові дії, що показують супутникові знімки

У Каховське водосховище повернулась вода: як це вплине на бойові дії, що показують супутникові знімки

Колишнє Каховське водосховище знову наповнюється водою, наскільки це природний процес та що означає з точки зору прохідності та можливостей десантних операцій.

Каховське водосховище навіть після підриву російськими окупантами ГЕС залишається дуже важкопрохідною місцевістю, про яку у військовому плані можливо згадувати лише у такому ключі.

Про це говорять публічні знімки Sentinel від Європейського космічного агентства, які прямо показують, що варіант, коли спущене Каховське водосховище спростить десантні операції - малоймовірний. Для цього можливо порівняти знімки від 11 березня 2024 року та 28 жовтня 2023 року.

Про це пише Defence Express.

Зокрема наприкінці жовтня минулого року колишнє Каховське водосховище мало такий вигляд:

В цілому Дніпро вже повернулось до історичного річища, а вся місцевість максимально нагадує те, що зображено на історичних мапах - Великий Луг. Але у середині березня 2024 року ця сама місцевість виглядає так:

Вочевидь через природні процеси із таїнням снігу - значні площі знову пішли під воду. А це означає, що коли вода знову піде, то це будуть дуже слабкі ґрунти, де не пройде будь-яка техніка включно з амфібійною.

Також наведемо більш деталізовані знімки.

Напроти самої Запорізької атомної електростанції де ширина Дніпра стала значно більша біля правого берега:

А також на схід від неї у районі Нововоронцовки та Осокорівки де ширина водної поверхні фактично повернулась до рівня до підриву Каховської ГЕС:

У нижній течії зміни менші. Нижче на знімках район селищ Дудчани та Велика Лепетиха:

Також менші зміни одразу на південь від Запоріжжя, але все одно йдеться про малопрохідний простір.

Таким чином попри те, що Каховське водосховище було спущено, сама місцевість - Великий Луг є найменш придатною до будь-яких просувань. Бо є поєднанням річища самого Дніпра, заплав, заболочених та підтоплених ділянок.

І це і є природним станом Великого Лугу - мінімальний рівень води у вересні - жовтні, а з початком весни та повені та до середини літа - перетворення у майже суцільний водний простір.

Раніше показали дно Каховського водосховища після знищення росіянами ГЕС і дамби. Воно поросло травою і має вигляд футбольного поля.

У Мінекономіки порахували суму прямих збитків, спричинених підривом Каховської ГЕС, – щонайменше $2 млрд.

Джерело матеріала
loader
loader