Був єдиною дитиною: у Харкові анестезія стала причиною смерті 16-річного хлопця
Був єдиною дитиною: у Харкові анестезія стала причиною смерті 16-річного хлопця

Був єдиною дитиною: у Харкові анестезія стала причиною смерті 16-річного хлопця

Харків’янка Ольга Васильченко звинувачує лікарів у смерті від анестезії свого єдиного сина – 16-річного Владислава. Про це вона розповіла журналістам популярного українського онлайн-видання.

Єдина дитина

За словами Ольги, Владислав був єдиною дитиною в родині. Він народився з деякими проблемами зі здоров’ям, і лікарі після народження змушені були зробити внутрішньочерепне шунтування. При цьому хлопчик розвивався без відхилень.

На початку війни, коли почалися сильні обстріли, Ольга прийняла рішення вивезти сина з Харкова до Полтави. Коли в рідному місті стало спокійніше, знову повернулися додому.

Зараз дивляться

Сильний біль у животі

1 грудня 2023 року Владислав із мамою потрапив у міську клінічну лікарню швидкої невідкладної допомоги імені професора Мещанінова у відділення дитячої нейрохірургії.

УЗД показало, що в дитини лікворна кіста. Ще він скаржився на сильний біль у животі. Але лікар-нейрохірург сказав, що нічого страшного, просто тисне кінець трубки, заведений у черевну порожнину. Потім Владислава просто відпустили додому.

Невдала операція

10 грудня Ольга сама привезла сина в обласну дитячу клінічну лікарню, оскільки йому стало зовсім погано. Там йому зробили термінову порожнинну операцію з приводу лікворної кісти. Втручання спровокувало сильний перитоніт і кишкову непрохідність.

Майже тиждень лікарі боролися за життя Владислава в реанімації та намагалися запустити роботу кишківника. Лише 18 грудня він почав одужувати і навіть їсти. Трубка через сильний перитоніт була просто виведена назовні. Лікарі чекали, коли аналізи хлопчика покращаться і її можна буде ввести в сечовий міхур.

25 грудня Владислав був переведений у відділення дитячої нейрохірургії в лікарню швидкої невідкладної допомоги імені професора Мещанінова. Лікар-нейрохірург сказав, що операцію можна буде провести не раніше 1 січня. Мовляв, треба дочекатися, щоб усі аналізи були в нормі.

Операцію почали раніше

27 грудня в палату зайшла медсестра і сказала Ользі, щоб вона сина не годувала, бо операцію проведуть сьогодні. Як стверджує Ольга, перед операцією сина ніхто попередньо не оглядав, кардіограму не робили і належним чином не готували. О 14.00 операцію розпочали.

Через півтори години вийшли лікарі і сказали, що все пройшло добре і скоро дитину можна буде забрати в палату. Але чомусь каталку з Владиславом вивіз не анестезіолог, а санітарка. Медпрацівниця сказала, що анестезіолог уже пішла на іншу операцію. А те, що побачила Ольга, шокувало її.

– Я побачила, що син набряклий якийсь, губи в нього сині. Я почала питати, що з ним відбувається, на що санітарка відповіла, що він замерз. Потім у нього почалася блювота, і почали відмовляти всі органи, він не тримав тиск і весь пожовтів, – розповіла Ольга.

Увечері 28 грудня лікарі чомусь перевели Владислава в іншу лікарню (ОДКЛ), послалися на те, що немає обладнання і фахівців. 31 грудня об 11.30 ранку він помер.

Порушено кримінальну справу

Наразі порушено кримінальну справу за статтею 140 ч.2 (невиконання або неналежне виконання медичним або фармацевтичним працівником своїх професійних обов’язків унаслідок недбалого чи несумлінного ставлення до них, якщо це спричинило тяжкі наслідки для неповнолітнього).

Також направлено листи до Міністерства охорони здоров’я та Департаменту охорони здоров’я Харкова.

Медики у висновку про смерть написали: поліорганна недостатність. Тобто відмова всіх внутрішніх органів. Слідчі лише на початку березня провели ексгумацію тіла Владислава, щоб встановити реальну причину смерті дитини.

Не перший випадок

За словами Ольги, проблема може бути в препараті, який використовують анестезіологи, пропофол або його аналоги. Вона поговорила з анестезіологами інших лікарень, і вони вважають, що справа саме в цьому препараті. Оскільки повна відмова органів у дитини часто трапляється після такої анестезії.

Як повідомляється, це вже не перший такий випадок летального результату після застосування анестезії.

Теги за темою
смерть Харків
Джерело матеріала
loader