Україні необхідно змінювати державну політику, напрацьовувати законодавство, яке б вирішувало питання стосовно ВПО – експерт
Україні необхідно змінювати державну політику, напрацьовувати законодавство, яке б вирішувало питання стосовно ВПО – експерт

Україні необхідно змінювати державну політику, напрацьовувати законодавство, яке б вирішувало питання стосовно ВПО – експерт

Україні необхідно змінювати державну політику, напрацьовувати законодавство, яке б вирішувало питання стосовно ВПО – експерт

"Потрібен системний підхід до вирішення проблем переселенців. Йдеться про п’ять мільйонів осіб — це як населення Фінляндії чи половина населення Швеції".

Член комітету Верховної Ради з питань прав людини, член ТСК з питань захисту прав ВПО, співголова громадської організації "ВПО України", заступник голови фракції "Слуга народу", народний депутат Максим Ткаченко у інтерв’ю для автора ZN.UA Віктора Конева "Державній політиці щодо ВПО бракує системності та скоординованості" розповів про проблеми з якими наразі стикаються внутрішньо переміщені особи.

"Як народний депутат, співзасновник громадської організації "ВПО України" та як переселенець із Луганська я постійно зустрічаюсь із ВПО й чую про те, що неможливо влаштуватися на роботу, оскільки в селі її немає. Що за оренду житла необхідно платити шалені кошти, а безкоштовного, але пристойного від держави — немає. Що діти не можуть нормально вчитись, оскільки навчання дистанційне, а ноутбук придбати немає коштів", – зазначив Ткаченко.

За його словами, Перелічувати труднощі, що заважають ВПО розпочати нове життя на новому місці, можна довго, але, на думку депутата, найголовніша проблема полягає в тому, що державній політиці стосовно ВПО бракує системності та скоординованості.

"У нас відбулося триденне засідання ТСК ВР із захисту ВПО, на якій ми заслуховували керівництво всіх ОВА та 10 найбільших міст України щодо виконання стратегії, про яку я вже згадував. І що ви думаєте? Є області, в яких, здається, про існування цієї стратегії дізналися напередодні засідання. Про конкретні кроки, допомогу ВПО я вже мовчу. Ось і виходить, що в деяких областях шукають варіанти забезпечення переселенців безкоштовним житлом, інтенсивно працюють із центрами зайнятості в питаннях працевлаштування, а в деяких вирішили, що можна просто поставити галочки в паперах, а переселенці, мовляв, нехай самі думають, як їм виживати", – сказав він.

Крім того, каже державний діяч, вже очевидно, що нам потрібне законодавство для ВПО. Наприклад, тимчасово заселити переселенців у заарештовану в межах кримінальних впроваджень нерухомість не дозволяє закон про Агенцію з розшуку та менеджменту активів. Виокремити у підприємства, яке куплять на аукціоні, гуртожиток і віддати його ВПО Фонд держмайна теж не може, — це суперечить законодавству. Тому необхідно змінювати державну політику, напрацьовувати законодавство, яке б вирішувало всі ці питання.  

Коментуючи питання, чому створили ТСК, він наголосив: Тому що, за нашими оцінками, лише 1% переселенців забезпечений безкоштовним житлом від держави. Тому що з 1 березня, як відомо, більшість тих, хто отримував компенсації на житло, була її позбавлена. Тому що досі на державному рівні не створено системи верифікації ВПО, хоча, як на мене, це потрібно було зробити ще, так би мовити, вчора.

"Держава має розуміти, хто поїхав за кордон, хто повернувся в окупацію, хто зміг купити власне житло. Повторю: необхідний системний підхід до вирішення проблем переселенців. Йдеться про п’ять мільйонів осіб — це як населення Фінляндії чи половина населення Швеції", – додав Ткаченко.

Правозахисник повыдомив, що ТСК розробила законопроєкт, який саме запроваджує критерії для оцінки ступеня інтеграції.

"Простіше кажучи, це знов-таки про верифікацію задля розуміння потреб — кому необхідна фінансова підтримка від держави, а хто вже працевлаштований, має непоганий дохід, власне житло тощо", – резюмував депутат.

Раніше повідомлялося, що новий вид субсидії буде покривати витрати на оренду майна внутрішньопереміщеним особам. Цей вид державної допомоги називатиметься субсидія на оренду житла. Новий інструмент підтримки ВПО Мінсоцполітики планує реалізувати упродовж двох років. Також міністерство обгрунтувало часовий проміжок, коли така допомога може бути вперше надана.  

 

Джерело матеріала
loader
loader