Безоплатно або з частковою доплатою: як за хвороби Паркінсона отримати ліки
Безоплатно або з частковою доплатою: як за хвороби Паркінсона отримати ліки

Безоплатно або з частковою доплатою: як за хвороби Паркінсона отримати ліки

Фахівці Національної служби здоров’я України (НСЗУ) розповіли, як за хвороби Паркінсона отримати ліки за програмою реімбурсації Доступні ліки.

Симптоми Паркінсона

– Хвороба Паркінсона – це захворювання нервової системи, яке призводить до порушення контролю над рухами внаслідок руйнування клітин, що виробляють нейромедіатор дофамін, – пояснили експерти.

За їхніми словами, серед основних симптомів – тремор і сповільненість рухів. Також захворювання може викликати проблеми зі сном і пам’яттю.

Зараз дивляться

Безоплатно або з частковою доплатою

Ліки, що зменшують симптоми хвороби Паркінсона, включено до програми реімбурсації “Доступні ліки”. Це означає, що українці можуть отримати їх безоплатно або з частковою доплатою.

Загалом у програмі передбачено шість торгових найменувань препаратів при хворобі Паркінсона. Міжнародні непатентовані назви – Біпериден (Biperiden) та Леводопа + Карбідопа (Levodopa + Carbidopa).

Алгоритм отримання ліків

Щоб почати отримувати ліки безоплатно або з частковою доплатою, потрібно:

звернутися до невролога для діагнозу. Після встановлення діагнозу лікар складе індивідуальний план лікування і внесе його в електронну систему охорони здоров’я. На основі плану лікування невролог випише перший рецепт.

Наступні рецепти можуть виписувати також лікарі первинної медичної допомоги: сімейний лікар, терапевт або педіатр. На окупованих територіях і в зоні бойових дій лікар може виписати як електронний, так і паперовий рецепт – він так само дійсний в аптеці.

з рецептом можна звернутися в будь-яку аптеку, незалежно від місця реєстрації. Головна умова – наявність договору з НСЗУ. Впізнати таку аптеку можна за наклейкою “Доступні ліки”. Пам’ятайте: термін дії рецепта становить 30 днів з дня виписки.

покажіть рецепт працівнику аптеки. Аптекар запропонує наявні препарати, що містять потрібну діючу речовину. А також повідомить, який препарат повністю безоплатний, а за який потрібно доплатити. Вартість ліків аптеці відшкодує НСЗУ.

НСЗУ

Джерело матеріала
loader