Яке свято 24 березня 2024: що не можна робити напередодні Благовіщення
Яке свято 24 березня 2024: що не можна робити напередодні Благовіщення

Яке свято 24 березня 2024: що не можна робити напередодні Благовіщення

Сьогодні, 24 березня, в Україні та світі привертають увагу до проблеми туберкульозу. Фтизіатри та майстри манікюру відзначають професійні свята. Православні віряни вшановують святого Захарія та готуються до великого свята – Благовіщення.

Факти ICTV підготували повний перелік свят, що відзначаються цього дня. Також ви дізнаєтеся, хто нині святкує іменини, які прикмети та заборони пов’язані з цією датою

  • Яке сьогодні свято – 24 березня 2024 року
  • Який сьогодні, 24 березня 2024, день в Україні
  • Хто святкує день ангела 24 березня
  • Що не можна робити 24 березня 2024 року
  • Що можна робити сьогодні
  • Народні прикмети на 24 березня 2024

Яке сьогодні свято – 24 березня 2024 року

Згідно з новим церковним календарем, віряни згадують преподобного Захарія, посника Печерського (6 квітня за старим стилем).

Зараз дивляться

Святий їв лише раз на день після заходу сонця. В його раціоні були лише зерна й овочі. Преподобний Захарій часто бачив ангелів у своїх видіннях.

В монастирській традиції його ототожнюють з юнаком Захарієм, що пожертвував усі успадковані гроші на будівництво Йоано-Предтеченської хрещальні Успенського собору. Сам він прийняв постриг та став ченцем у Печерському монастирі.

Мощі преподобного Захарія спочивають у Дальніх печерах. Антропологічні дослідження вказують на те, що святий помер молодим – у віці 20–25 років. На зріст він був 152–154 см.

Сьогодні триває підготовка до Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке святкують 25 березня.

Християни західного обряду за тиждень до Великодня відзначають Пальмову неділю – аналог Вербної неділі у східній традиції.

Який сьогодні, 24 березня 2024, день в Україні

Щороку цього дня Україна разом з усім світом привертає увагу до проблеми, що донині лишається актуальною. На цю дату припадають Всеукраїнський день боротьби із захворюванням на туберкульоз та Всесвітній день боротьби із захворюванням на туберкульоз.

Саме 24 березня у 1882 році німецький біолог Роберт Кох відкрив туберкульозну бацилу, також відому як паличка Коха. Це небезпечне захворювання, але на сьогодні вже виліковне. Головне – щороку проходити діагностику та дотримуватися здорового способу життя.

Сьогодні ж професійне свято – День фтизіатра – відзначають лікарі, що вивчають це захворювання та працюють над методиками лікування та профілактики недуги.

Ще одна важлива подія, яка відзначається у цю дату, – Міжнародний день права на встановлення істини щодо грубих порушень прав людини та гідності жертв. Його започаткувала ООН у 2010 році для вшанування всіх, хто постраждав від порушення їхніх прав. Також дата має на меті нагадати про взаємоповагу, толерантність добро та необхідність припинення насильства.

Сьогодні у світі відзначається Міжнародний день боротьби з депресією. Спортивна спільнота святкує Всесвітній день кабадді. Цей вид спорту з цікавою назвою поєднує в собі силу, стратегію та командну роботу. Професійне свято – День майстра манікюру – відзначають працівники бʼюті-сфери.

Хто святкує день ангела 24 березня

Якщо цього дня у вашій родині на світ зʼявиться хлопчик, придивіться до імен  Володимир, Захар, Мартін, Стефан, Петро та Яків. Саме ці святі опікуються тими, хто народився сьогодні.

Що не можна робити 24 березня 2024 року

Напередодні Благовіщення церква забороняє тяжку працю після обіду, а також прибирання, прання та шиття. Гріхом буде образити когось – людину чи тварину. Сьогодні не заведено ходити в гості та приймати когось у себе. Разом з тим не пліткуйте та не засуджуйте, не хваліться та не заздріть, не відмовляйте в допомозі та не сумуйте.

Взагалі цей день несприятливий геть для всіх справ. Навіть стрижка загрожує порушенням психіки, підвищенням тиску, головними болями та відчуттям страху.

Що можна робити сьогодні

Найкраще, що можна зробити у передсвято Благовіщення – щиро помолитися. Якщо є можливість, спаліть у вогні весь непотріб.

Цього дня гарно миритися з тим, в кого у вас є конфлікт. Ніч на 24 березня – час для віщих снів та одержання одкровень.

Народні прикмети на 24 березня 2024

  • Теплий день віщує гарну весну та тепле літо.
  • Якщо вночі іній – снігу не чекайте.
  • Лебеді прилетіли – скоро настане тепло.
  • Ворони сидять на землі – буде холодно, на дереві – похмуро, якщо на самій верхівці – тепло.
  • Птахи одночасно прилетіли – чекайте на холоди.
Теги за темою
Свята
Джерело матеріала
loader