Після поранень та ампутацій: з 2023 року в Україні сформовано 1,6 млн е-направлень на реабілітацію
Після поранень та ампутацій: з 2023 року в Україні сформовано 1,6 млн е-направлень на реабілітацію

Після поранень та ампутацій: з 2023 року в Україні сформовано 1,6 млн е-направлень на реабілітацію

Протягом 2023-2024 років сформовано 1,6 млн електронних направлень на реабілітаційні послуги. Про це повідомили у пресслужбі МОЗ України.

Повернутися до нормального життя

– Через війну з кожним днем збільшується кількість українців, які дістали поранення та ампутації. Багато з них набувають обмеження функціонування і тому потребують відновлення, щоб повернутися до нормального життя, – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що сьогодні до реабілітації пацієнта залучена повноцінна мультидисциплінарна команда спеціалістів, до якої входять лікар фізичної та реабілітаційної медицини, фізичний терапевт, ерготерапевт, протезист-ортезист, логопед, психолог та інші фахівці.

Зараз дивляться

Електронна система

Щоб усі фахівці могли синхронізувати свої дії та коригувати реабілітаційний план пацієнта, весь процес реабілітації фіксується в електронній системі охорони здоров’я (ЕСОЗ).

Завдяки використанню кодів Міжнародної класифікації функціонування (МКФ) облік реабілітаційної допомоги здійснюється за уніфікованими параметрами – єдиною міжнародною “мовою реабілітації”.

Це дає змогу розробити чіткий, однозначний і зрозумілий план, як для українських фахівців, так і для їхніх колег за кордоном, якщо пацієнт продовжить реабілітацію в іншому закладі.

Переваги ЕСОЗ

Починаючи з літа 2023 року понад 2,5 тис. спеціалістів із реабілітації з понад 700 закладів по всій Україні почали активно обліковувати інформацію щодо реабілітаційних втручань у ЕСОЗ.

За цей час у ЕСОЗ було створено понад 2,3 млн спостережень з використанням кодів Міжнародної класифікації функціонування.

Електронні записи дають змогу захищено зберігати дані про відновлення людини в одному місці. Це зручно й тому, що людині не доведеться зберігати та возити з собою всю паперову медичну документацію.

Наступним етапом реформування системи реабілітації планується цифровізація інструментів функціональної оцінки стану пацієнта та призначення допоміжних засобів реабілітації в ЕСОЗ.

Теги за темою
Статистика
Джерело матеріала
loader
loader