Міноборони Польщі звільнило генерала, який допомагав навчати військових ЗСУ
Міноборони Польщі звільнило генерала, який допомагав навчати військових ЗСУ

Міноборони Польщі звільнило генерала, який допомагав навчати військових ЗСУ

Міністерство оборони Польщі оголосило про звільнення генерал-лейтенанта Ярослава Громадзінського, який разом з американськими військовими він відповідав за підготовку українських солдатів. Про це пише RMF24.

Генерал-лейтенанта Громадзінського вирішили відкликати з посади командира Європейського корпусу (Eurocorps) – групи сил швидкого реагування, що базуються у Страсбурзі й можуть використовуватися в операціях під егідою ЄС, НАТО і ООН.

У повідомленні польського оборонного відомства зазначається, що підставою для відкликання генерала став початок перевірки військової контррозвідки у зв’язку з «отриманням нової інформації про офіцера».

Хоча Міноборони країни не наводить подробиць, зазначається, що йдеться про «розслідування щодо допуску до державної таємниці» польського генерал-лейтенанта. «На посаду, яку обіймав генерал-лейтенант Ярослав Громадзінський, буде негайно призначено іншого офіцера», – повідомив речник Міністерства оборони Польщі Януш Сеймей.

Громадзінський очолив Єврокорпус у червні 2023 року, до цього був радником-координатором начальника Генерального штабу Війська Польського та першим командиром 18-ї механізованої дивізії, яка формується з 2018-го. В останні місяці генерал генерал також служив у Міжнародній групі підтримки України у німецькому Вісбадені та разом із американськими офіцерами відповідав за підготовку українських військових.

До слова, у Збройних силах Канади показали, як військовослужбовці цієї країни навчають українських захисників навичкам тактичної медицини. Про це йдеться на сторінці канадської тренувальної місії UNIFIER. У рамках місії канадські військовослужбовці з 2015 року підготували понад 40 тисяч українських військових.

Як раніше повідомлялося, у Великій Британії в рамках багатонаціональної навчальної операції ІНТЕРФЛЕКС тривають навчання військовослужбовців Сил оборони України з відпрацювання штурмових дій на місцевості з приміською забудовою, зокрема штурму та зачистці будівель.

Джерело матеріала
loader
loader