30 березня: церковне свято сьогодні, кого поминають, чому не варто вдягати чорне
30 березня: церковне свято сьогодні, кого поминають, чому не варто вдягати чорне

30 березня: церковне свято сьогодні, кого поминають, чому не варто вдягати чорне

30 березня за новим церковним календарем православні віряни згадують преподобного Іоанна Ліствичника. Також цього дня проходить друга батьківська субота цього року. У народному календарі - Іван Ліствичник. Розповідаємо про заборони та прикмети дня, що відзначають у церкві 30 березня за старим стилем.

30 березня 2024 року - яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем

30 березня за новим стилем (12 квітня за старим) - день пам'яті преподобного Іоанна Ліствичника, який жив у VI-VII століттях і служив ігуменом одного з найдавніших монастирів.

Іоанн Ліствичник був родом із Константинополя. У 16 років він вирішив піти з мирського життя і поїхав до Єгипту, на Синайську гору, де через 4 роки став ченцем. Його наставником протягом майже 20 років був старець Мартирій. Коли він помер, Іоанн Ліствичник оселився у пустелі - там у безмовності, молитвах і пості він прожив 40 років і був наділений даром чудотворення і прозорливості.

Іоанн намагався вести відлюдницьке життя, але слава про його вміння зцілювати людей і передбачати майбутнє привела до нього людей навіть із віддалених територій. У 75 років Іоанн Ліствичник став ігуменом Синайського монастиря і керував ним близько 4 років. У цей час він написав "Ліствицю" - знаменитий твір про 30 ступенів сходження до духовної досконалості. За нього святого і прозвали Ліствичником. Потім Іоанн знову вирушив з монастиря в пустелю, де і упокоївся.

Свято 30 березня за старим стилем - день пам'яті преподобного Олексія, чоловіка Божого, мученика Марина.

Про що говорять прикмети на 30 березня

У народному календарі 30 березня - свято Іван Ліствичник. За прикметами дня судять про погоду:

  • якщо цього дня розцвіли кульбаби, то літо буде коротке;
  • гуси летять високо - скоро буде багато опадів;
  • на березі з'явилося листя, а на вільсі ще немає - літо буде сухим;
  • почалися затяжні дощі - чекай влітку гарний урожай грибів;
  • бджоли вилетіли з вуликів - уся весна буде теплою.

У народі Івана Ліствичника просять, щоб він послав на землю дощ.

Що можна робити 30 березня

Цього дня випадає друга батьківська субота цього року - віряни йдуть до церкви, щоб помолитися за померлих родичів і близьких, відвідують кладовища.

Традиційно цього дня заведено готувати печиво у вигляді сходів - вірять, що така випічка символізує шлях душі зі світу матеріального до Божого престолу і може забезпечити Царство Боже. Кількість сходинок у такій "драбинці" має дорівнювати членам сім'ї, вважається, що той, хто з'їсть її, буде здоровий увесь рік. Цю ж випічку подають як милостиню.

Триває Великий піст 2024 року, тим, хто поститься, цього дня дозволяється гаряча їжа з олією.

Що не можна робити 30 березня

Серед заборон, що сьогодні не можна робити - сваритися, лихословити, пліткувати, заздрити, ображатися й ображати будь-кого, відмовляти в допомозі та милостині. У поминальний день також забороняється погано говорити про померлих, впадати у відчай або влаштовувати гучні поминальні застілля.

За народними повір'ями цього дня не радять носити чорний одяг - щоб не накликати неприємності. Не варто займатися важкою роботою, шити і в'язати.

30 березня - іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Іван, Захар.

Раніше ми публікували православний календар на березень 2024 року зі святами за новим і за старим стилем.

Джерело матеріала
loader
loader