Як зібрати аптечку для першої допомоги при обстрілі: що в ній має бути і для чого
Як зібрати аптечку для першої допомоги при обстрілі: що в ній має бути і для чого

Як зібрати аптечку для першої допомоги при обстрілі: що в ній має бути і для чого

Війна, яка третій рік йде в країні, показує: почуватися в повній безпеці не можна ніде. Ворожі обстріли можуть накрити будь-яке місто в Україні - від Херсона до Львова.

Виникає питання: як себе убезпечити? Експерти та інструктори кажуть про те, що варто хоча б сходити на тренінг з тактичної медицини, бо ці знання можуть врятувати ваше життя чи життя того, хто в цей страшний момент опинився поруч з вами.

А також необхідно приготувати та мати при собі завжди спеціальну аптечку, щоб у критичній ситуації надати допомогу або потерпілому сусідові чи самому собі.

Що потрібно знати і як скористатися дорогоцінними хвилинами після вибуху, Коротко про розповів співзасновник Української Школи Порятунку Валерій Лозинський.

MARCH: оцінюємо критичність стану

Що таке турнікет, навіщо треба гемостатик чи бандаж – все це вам розкажуть на будь-якому тренінгу з тактичної медицини. Інформації про це вдосталь. Головне інше – знати, що, чому і як робити. І тут на допомогу приходить термін MARCH.

Співзасновник Української Школи Порятунку Валерій Лозинський. Фото: ФБ Валерій Лозинський

 - Це акронім алгоритму надання допомоги та огляду. Певні травми найчастіше призводять до смерті, визначаємо їх за першими трьома літерами акроніма: M – масивна кровотеча, A- управління дихальними шляхами і їх прохідність, R – дихання і пневмоторакс. Ці стани є доволі критичними для життя, тому вони і виділені. Четверта літера акроніму С – крововтрата і некритична кровотеча. Ну і літера Н – це травми голови та гіпотермія. Чи потрібно це знати цивільному населенню? Так. Це пов’язано з наданням допомоги і проведенням огляду нашого постраждалого. Цей алгоритм дає систематизацію домедичної допомоги, а значить, може використовуватись у цивільному житті, - пояснює Валерій Лозинський.

Навіщо треба знати MARCH і вивчати його? Бо він вносить системність в надання допомоги потерпілому до приїзду медиків. Це важливо і для цивільних, бо часто після ракетних атак потерпілих чимало, а сил медиків на всіх може не вистачати, і поки на місце події прибуде їх достатня кількість, хтось може загинути лише через те, що йому не допомогли вчасно.

- Іноді те, що ми бачимо і воно видається нам страшним і таким, що потребує невідкладної допомоги, - насправді таким не є. Приміром, ми бачимо щось страшне - травму, розірвані шкіру і м’язи. Нам може здатись, що це надкритичне поранення і навіть несумісне з життям. І навпаки: те, що виглядає не страшно, може бути критичним. Саме тому MARCH дає розуміння щодо пріоритетності. М - масивна кровотеча - має ряд ознак: кров'яні бризки або фонтануюча кров з рани, пляма крові на одязі, що швидко поширюється і швидко збільшується, повна або часткова травматична ампутація кінцівки. І в залежності від того, чи є ці ознаки у потерпілого, ми визначаємо, є масивна кровотеча чи нема, - пояснює наш співрозмовник.

Потім А - управління дихальними шляхами. В цій букві криється друга за ризиком причина смерті потерпілого.

- Наприклад, якщо наш поранений непритомний і лежить на спині, страшних поранень на ньому немає, але може вийти так, що людина в один момент перестане дихати. Анатомічно ми так влаштовані, що дихальні шляхи під силою тяжіння можуть бути заблоковані коренем язика. Тобто людина помирає не через страшну рану, а через те, що не змогла дихати, - говорить Валерій Лозинський. - Та ж сама історія і з пневмотораксом. Він може мати невеличкий отвір у вигляді поранення в зоні легень, але він розвиватиметься і, відповідно, призведе до смерті. Тому, знову ж таки, важливим тут є те, що ми зважаємо саме на алгоритм огляду. Він нам як помічник-путівник у наданні домедичної допомоги. Тому це і є важливим. MARCH дає систему – що, як і коли.

І вже після визначення стану постраждалого користуємось аптечкою.

Яка аптечка потрібна цивільному населенню

Можна орієнтуватись, приміром, на тактичну аптечку IFAK (від англ: Individual First Aid Kit – стандартна індивідуальна аптечка НАТО), призначену для зони бойових дій (див. малюнок). Але краще орієнтуватись на поради експерта.

- Турнікет! Найбільш поширеною травмою під час бойових дій, під час вибухів і т.д. і в той же час найсмертоноснішою травмою буде масивна кровотеча. Здебільшого травматизація буває саме на кінцівках. Тому турнікет – це те, що має бути у кожної людини, яка живе в Україні. Турнікети є різні - українського виробництва чи рекомендовані комітетом ТССС (Tactical Combat Casualty Care - це спеціалізована медична програма, розроблена для підготовки військових). Хоча б один турнікет носіть із собою. Краще два. А в ідеалі – чотири. По одному для кожної кінцівки, - пояснює Валерій Лозинський.

- Рукавички важливі саме для вашої безпеки. Приміром, ми надаємо допомогу людині з кровотечею, але чи знаємо, чим людина хворіє? Не знаємо. Чи хочемо мати винагороду за допомогу у вигляді інфекцій? Точно ні. От тому рукавички і треба для збереження власного здоров’я, - говорить експерт.

Термоковдра також важлива, бо вона може бути застосована як для боротьби з гіпотермією, так і з неї можна зробити імпровізовані оклюзійні наліпки чи щось зафіксувати. Звичайно, вона доволі великого розміру – 160 на 200 см.

IFAK (від англ: Individual First Aid Kit) – стандартна індивідуальна аптечка НАТО. Фото: crewshop.ua

Особиста аптечка для міста (складена за порадами експертів)

Повний варіант:

  1. Турнікет – 2 шт.
  2. Гемостатик (або пресована марля) – 2 шт.
  3. Рукавички – 2 пари (сині або білі та на розмір більші).
  4. Бандаж - сприяє швидкому усуванню кровотечі при вогнепальних або механічних травмах.
  5. Маркер водостійкий - синій або чорний, ним потрібно нанести на турнікет точний час, коли він був встановлений.
  6. Бинт марлевий – 2шт.
  7. Маска-клапан для дихання. Допоможе провести вентиляцію легень у разі припинення самостійного дихання чи зупинки серця.
  8. Оклюзійна наліпка (спеціальний пластир з клапаном для закриття ран в грудній клітині) – 2 шт.
  9. Термоковдра.
  10.  Щиток для очей (стандартна накладка, яка відповідає сучасним вимогам для лікування травматичних пошкоджень очей на домедичному етапі).
  11. Антиопікова гелева серветка - забезпечує захисний охолоджуючий ефект, який дає негайне полегшення, попереджує інфікування ран, прогресування опіку та ріст бактерій.
  12. Хлоргекседин для обробки ран, опікових ран та поверхонь; дезинфекції шкіри - флакон 100 мл.
  13. Атравматичні ножиці - використовуються для безпечного та швидкого зняття одягу з постраждалих без ризику подальшого ушкодження.
  14. Армований скотч - засіб надання допомоги в польових умовах, від базових капілярних кровотеч - до проникаючого поранення грудної клітини. Застосовується також як засіб для фіксації бинтів і пов'язок або кріплення та з'єднання елементів.
  15.  Цукерка смоктальна солодка, необхідна при гіпоглікемії – різкому зниженні цукру в крові.

Мінімальний варіант:

  1. Турнікет – 2 шт.
  2. Гемостатик (або пресована марля) – 2 шт.
  3. Рукавички – 2 пари
  4. Бандаж
  5. Маркер водостійкий
  6. Термоковдра
  7. Антиопікова гелева серветка
  8. Хлоргекседин, флакон, 100 мл
  9. Атравматичні ножиці
  10. Армований скотч
  11. Цукерка смоктальна солодка
Джерело матеріала
loader
loader