Яке свято 1 квітня 2024: пожартуйте, помедитуйте, але не їжте солодкого
Яке свято 1 квітня 2024: пожартуйте, помедитуйте, але не їжте солодкого

Яке свято 1 квітня 2024: пожартуйте, помедитуйте, але не їжте солодкого

Сьогодні, 1 квітня, крім традиційного Дня сміху у світі відзначається чимало цікавих та оригінальних свят. Православні віряни згадують святу Марію Єгипетську.

Факти ICTV дізналися більше про історію свят та подій, що припадають на цю дату. Також ви зможете зорієнтуватися, кого нині слід привітати з іменинами, які прикмети та заборони повʼязані з першим днем другого місяця весни.

  • Яке сьогодні свято – 1 квітня 2024 року
  • Який сьогодні, 1 квітня 2024, день в Україні
  • Хто святкує день ангела 1 квітня
  • Що не можна робити 1 квітня 2024 року
  • Що можна робити сьогодні
  • Народні прикмети на 1 квітня 2024

Яке сьогодні свято – 1 квітня 2024 року

За новим стилем цього дня віряни вшановують святу Марію Єгипетську (14 квітня за старим календарем). Її знають як пустельницю та аскетку, чий шлях до віри був доволі буремним.

Зараз дивляться

У переказах йдеться, що у 12 років Марія полишила рідну домівку та рушила до Олександрії. Там прожила у нестримній розпусті 17 років, поки якось не пішла до Єрусалиму з сонмом прочан. Там Марія хотіла продовжити притаманний їй спосіб життя, але під час свята Воздвиження Хреста Господнього її потягнуло до храму. Незнана сила не дала жінці увійти до церкви.

Тоді Марія вимолила допомогу у Пресвятої Богородиці та попрямувала до Йорданської пустелі, де ті ж 17 років просила відпустити їй гріхи. Згідно з легендою, вона за той час зʼїла три хлібини, одяг її зітлів, проте молитви були почуті, і вона здобула славу праведниці.

Який сьогодні, 1 квітня 2024, день в Україні

Найбільше відоме свято цього дня – День сміху або День дурнів. Ви вже встигли когось розіграти? А вас? Чи, можливо, ви вважаєте цей свято дивнуватим? Якби там не було, а за однією з версій, його походження також є результатом жарту. Легенда каже, що якось правитель Давнього Риму Костянтин, перебуваючи в доброму гуморі, на день зробив імператором свого блазня. Той видав наказ встановити веселе свято з перевдяганнями, жартами та розіграшами.

На цю ж дату припадає Міжнародний день веселощів на роботі. Як його відсвяткувати, зрозуміло з назви. Головне, памʼятати, що жарт – це коли всім весело, а не лише вам. Сьогодні ж святкують День смішного читання, а ще День їстівної книги.

На 1 квітня припадає Міжнародний день птахів та День обізнаності про вовчак – серйозне аутоімунне захворювання.

З прадавніх часів до нас дійшло таке народне свято як День пробудження домового. Наші пращури вважали, що дух будинку сьогодні прокидається від зимової сплячки, аби привітати настання тепла.

Ще цього дня відзначають День народження долару, День розчинної кави та День коньяку. Тому святкуйте відповідально та не зловживайте!

Хто святкує день ангела 1 квітня

Іменини у перший день другого місяця весни відзначають чоловіки та хлопчики, що носять імена Іван, Макар, Сергій та Юхим. Також обовʼязково привітайте з днем ангела жінок та дівчат, який звуть Марія.

Що не можна робити 1 квітня 2024 року

Як і в більшість днів року сьогодні не можна сварити та лаятися. Також варто відмовитися від тяжкої фізичної праці та алкоголю. Давні українці цього дня намагалися не забруднитися.

Астрологи попереджають про уразливість печінки, тому слід пригальмувати не лише зі спиртними напоями, а й солодощами.

Що можна робити сьогодні

Загалом цей день, згідно з місячним календарем, енергетично дуже сильний. Він добре підходить для зборів, колективних занять, святкувань, медитації, визначення мети та карʼєрного шляху.

Обовʼязково погуляйте на свіжому повітрі, сходіть до перукарні, а в сексі додайте фантазії.

Народні прикмети на 1 квітня 2024

У давнину казали, що на Марію Єгипетську запалюються сніги, заграють байраки. Це свідчило про прихід живильного весняного тепла. Ще про цей день говорили: “Марії — порожній борщ”. Це означало, що річний запас капусти у схронах вичерпано.

  • Сьогодні дивляться на день: якщо небо вночі з хмарами – похолодань не буде, якщо з зорями – чекайте морозів.
  • Птахи низько літають – віщують опади.
  • Якщо верба зацвіла – час виставляти бджіл.
  • Мати-й-мачуха розквітла – морозів можна більше не боятися.
  • Веселка цього дня – до доброго врожаю.
Теги за темою
Свята
Джерело матеріала
loader