"Північна Салтівка - біль всієї країни": мер Харкова назвав суму, потрібну на відбудову міста
"Північна Салтівка - біль всієї країни": мер Харкова назвав суму, потрібну на відбудову міста

"Північна Салтівка - біль всієї країни": мер Харкова назвав суму, потрібну на відбудову міста

Повномасштабна війна в Україні триває, і Росія завдає ударів по житлових будинках, офісах та критичній інфраструктурі Харкова майже щодня.

Про це розповів в інтерв'ю Liga.net міський голова Ігор Терехов. "Щоб відбудувати все, що накоїв агресор, потрібно вже понад 10 млрд доларів. Кожен приліт – це вибиті вікна, розтрощені дахи, побиті квартири. Але найголовніше – загиблі і поранені. Росія бреше, коли каже, що б'є тільки по військових об'єктах. З кожним прильотом у нас дедалі більше доказів, що це справжній геноцид. Північна Салтівка – це біль всієї країни. Там практично немає жодного багатоповерхового будинку, який би не постраждав", – розповів Терехов.

На запитання, звідки місто планує залучати гроші для відновлення міста, Терехов зазначив, що у бюджеті Харкова є кілька пріоритетів. "Перший – підтримка військових. Більше пів мільярда гривень перерахували на рахунки військових частин. Другий пріоритет – підтримка дітей, батьки яких загинули на полі бою. Третій пріоритет – це власне відбудова. 10 млрд доларів – жоден бюджет міста у світі не може витримати такого навантаження. Тому залучаємо міжнародних партнерів. Більше ніж 150 000 харків'ян залишаються без житла. У 2022 році ми змогли відбудувати 200 будинків. Минулого року – 67. Це крапля у морі", – пояснив міський голова Харкова.

Крім того, він зазначив, що бізнес у Харкові нині має складне становище. Але деякі напрямки намагаються долучитися до відновлення міста. "Ми, наприклад, практично закінчили будівництво підземної школи. Розрахована на 450 учнів в одну зміну. Все це завдяки співпраці з будівельними компаніями і міжнародними фондами. Окрім того, ми разом з військовими, ДСНС та IT-фахівцями розробляємо свою, диференційовану систему повітряних тривог. Це буде міське оповіщення, включене у загальну систему", – сказав Терехов.

Новини України про війну в центрі уваги - що варто знати

Напередодні стало відомо, що внаслідок російського удару 22 березня, Зміївська ТЕС у Харківській області України була повністю зруйнована. Зараз на підприємстві триває розбір завалів і немає доступу до більшої частини обладнання.

Головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський прокоментував можливий ворожий наступ на Харків. Він заявив, що це стане "фатальним містом" для Росії.

Джерело матеріала
Згадувані персони
loader
loader