Сі Цзіньпін може вплинути на Путіна? Чотири причини, чому це не так
Сі Цзіньпін може вплинути на Путіна? Чотири причини, чому це не так

Сі Цзіньпін може вплинути на Путіна? Чотири причини, чому це не так

Експерт з міжнародної політики в Українському інституті майбутнього Ілія Куса спеціально для "Телеграфу" пояснив, у чому інтерес Китаю

Коли деякі експерти, політики, чиновники міркують про можливість Китаю впливати на російську політику, вони явно переоцінюють ті ж таки можливості.

Китай дійсно має набір торгово-економічних аргументів, які він теоретично може використовувати у відносинах з РФ. Наприклад, погрожувати скороченням обсягів торгівлі, інвестицій або відмовою у підтримці паралельного імпорту. Тим самим схиляючи Росію до конструктивних переговорів.

Але є кілька моментів, що ігноруються деякими аналітиками.

По-перше, немає гарантій, що ці аргументи вплинуть на Путіна (з огляду на те, що його цілі у цій війні – політичні, ідеологічні, а не економічні). Путін мислить в іншому вимірі, не як той самий Сі. І на нього, можливо, раціо не вплине.

По-друге, Китай не факт, що пускатиме у хід свої аргументи, тому що це може нашкодити його власним інтересам. Адже КНР отримує вигоду від відносин з ослабленою війною РФ.

По-третє, деякі китайські банки і так обмежують операції з російськими, боячись потрапити під американські санкції. Але це не зупиняє війни. І не змінює навіть на рівні риторики позицію Москви щодо переговорів за її сценарієм.

І нарешті, позиція Китаю щодо війни завжди була в ракурсі дипломатичного рішення. Пекін не вірить у воєнну перемогу жодної зі сторін. Проблема в тому, що зараз ані для України, ані для Росії питання переговорів не є актуальним. Відповідно, і китайські ініціативи, як показав нещодавній візит спецпосланника Лі Хуея до Москви, Києва та Європи, також неактуальні. І не розглядаються як серйозні.

Думки, висловлені в рубриці блоги, належать автору.
Редакція не несе відповідальності за їх зміст.

Теги за темою
війна Володимир Путін Китай
Джерело матеріала
loader
loader