Китай розробив бойовий літак для свого нового суперавіаносця
Китай розробив бойовий літак для свого нового суперавіаносця

Китай розробив бойовий літак для свого нового суперавіаносця

Китай оголосив про розробку нової версії добре відомого палубного літака J-15 (модернізована версія Су-33), призначеної для радіоелектронної боротьби. Він буде розміщуватись на авіаносці. Про це з посиланням на китайські ЗМІ повідомляє Navy Recognition.

Літак J-15D продемонстрували у випуску телеканалу CCTV. Як можна побачити, він отримав капсули РЕБ, аналогічні тим, які використовують на іншому китайському літаку радіоелектронної боротьби, отримавшим назву J-16D (на відміну від J-15D, він не є палубним). 

Таким чином, Китай планує суттєво наростити можливості своїх авіаносців, які раніше не мали у своєму розпорядженні подібних літаків. 

В першу чергу, мова йде про китайський суперавіаносець Fujian, який має електромагнітні катапульти і зможе без суттєвих обмежень запускати великі літаки.

Два попередні авіаносці Китаю – "‎Ляонін"‌‎ та "‎Шаньдун"‎ – стартових катапульт не мають, а отже літаки здіймаються з трампліну, як у випадку з російським авіаносним крейсером "Адмірал Кузнецов".  

Експерти вважають, що J-15D призначений не стільки для дій з придушення повітряної надводної авіації, скільки для боротьби з ворожими авіаційними та корабельними РЛС. 

Зауважимо, що раніше про можливу розробку Китаєм палубного літака РЕБ вже писали деякі ЗМІ. Як зазначає одне з джерел зараз, невелика партія J-15D вже виготовлена: літаки проходять період випробувань та дослідної експлуатації на авіаносцях перед початком їх серійного виробництва.

Новий прототип J-35

Раніше з'явились фото нового прототипу китайського палубного винищувача п'ятого покоління J-35. 

У якості двигуна першого етапу для J-35 може виступати WS-21. Двигуном другого етапу може стати більш сучасний WS-19. Спеціалісти не виключають, що винищувач будуть експлуатувати на всіх трьох авіаносцях КНР.

Нагадаємо, перший самостійно збудований авіаносець Китай прийняв на озброєння у 2019 році.

Теги за темою
Китай
Джерело матеріала
loader
loader