Рамштайн перейде під повний контроль НАТО? Столтенберг висловився щодо цієї ідеї
Рамштайн перейде під повний контроль НАТО? Столтенберг висловився щодо цієї ідеї

Рамштайн перейде під повний контроль НАТО? Столтенберг висловився щодо цієї ідеї

Таке рішення може забезпечити більш стабільну підтримку України

Формату "Раймштайн", а також іншим ініціативам союзників з підтримки України слід надати більш надійну основу. Це допоможе гарантувати допомогу у довгостроковій перспективі для України.

Таку заяву зробив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг перед початком зустрічі глав МЗС країн-членів Альянсу в Брюсселі. Про це пише РБК-Україна.

"Я вітаю "коаліції можливостей", формат "Рамштайн", багато інших багатонаціональних та двосторонніх ініціатив, але існує необхідність надати цьому більш надійну та інституційну основу, щоб гарантувати передбачуваність і відданість на довгострокову перспективу", — сказав Столтенберг, сказавши, що поки що не вдаватиметься в деталі.

Він також відповів на запитання щодо того, чи є потенційна передача "Рамштайну" під контроль Північноатлантичного Альянсу "запобіжним заходом" на випадок перемоги Дональда Трампа на виборах у США.

"США — не єдині, хто підтримує Україну. Фактично, європейські союзники та Канада надають Україні приблизно 50% військової підтримки. Отже, насправді це спільні зусилля США, європейських союзників і Канади. Але, звичайно, Сполучені Штати є найбільшим союзником і надають найбільшу військову підтримку. І той факт, що в Конгресі США не було досягнуто згоди про новий пакет допомоги Україні, продовження цієї підтримки має наслідки", — пояснив Столтенберг.

Генсек додав, що проблеми із фінансуванням допомоги від США — це одна з причин, чому зараз Україні доводиться нормувати кількість артснарядів.

"У них є проблеми з протистоянням російським силам, які мають переважну військову силу, тому що ті можуть перевершити їх по озброєнню, маючи більше боєприпасів і артилерії", — зазначив він.

Єнс зустрічався з сенаторами, членами Палати представників протягом останніх тижнів. Вони всі запевнили, що в Конгресі США є переважна більшість, яка підтримує цю ідею. Своєю чергою Столтенберг сподівається, що Конгрес ухвалить рішення якнайшвидше.

Також він не розкривав деталі створення окремого фонду підтримки України з боку Альянсу обсягом 100 млрд доларів. Столтенберг лише сказав, що "Україні потрібно більше грошей".

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, що НАТО розглядає ідею п'ятирічного пакета допомоги Україні у розмірі 100 млрд доларів. Він не залежатиме від політичних змін, у тому числі й перемоги Дональда Трампа. Водночас НАТО прагне отримати контроль над "Рамштайном".

Теги за темою
Україна НАТО
Джерело матеріала
loader
loader