Курець кидає виклик теоріям: вчені побачили щось несподіване в галактиці Сигара
Курець кидає виклик теоріям: вчені побачили щось несподіване в галактиці Сигара

Курець кидає виклик теоріям: вчені побачили щось несподіване в галактиці Сигара

Астрономи змогли побачити інтригуючі процеси, які відбуваються в галактиці, що димить.

У ядрі галактики Сигара, відомої також як М82, відбувається дуже потужний процес утворення нових зірок. Цей регіон являє собою компактне, але турбулентне середовище, яке може дати астрономам більш точне уявлення про те, як масово народжуються зірки і як умови цього середовища впливають на еволюцію галактики. Згідно з дослідженням, опублікованим в The Astrophysical Journal, астрономи за допомогою космічного телескопа Вебб зробили важливе відкриття, яке кидає виклик теоріям, пише Space.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Галактика Сигара розташована на відстані приблизно 12 млн світлових років від нас і в ній у 10 разів швидше формуються нові зірки, ніж у Чумацькому Шляху. Завдяки космічному телескопу Вебб астрономи змогли зазирнути в ядро галактики, щоб з'ясувати, які умови сприяють утворенню нових зірок.

Важливо Відповідь на давню загадку: з'ясувалося, що впливає на рух зірок усередині галактик

Нові зірки виникають зі скупчень газу і пилу, але ці ж компоненти заважають спостерігати за процесом зореутворення. Газ і пил добре поглинають видиме світло, але інфрачервоне світло може проникати крізь них. А телескоп Вебб якраз і володіє потужним інфрачервоним зором.

Галактика Сигара. Зображення ядра M82, отримане в короткохвильовому інфрачервоному світлі
Фото: NASA

На зображенні галактики M82 видно темні червоно-коричневі смуги пилу, які пробиваються крізь "сигарний дим" ядра галактики, що світиться. Маленькі зелені точки на знімку являють собою регіони, наповнені залізом, яке залишилося після того, як масивні зірки вибухнули надновою. Червоні плями показують регіони, де молекулярний водень нагрівається випромінюванням молодих зірок. Кожна біла точка на цьому зображенні є або зіркою, або скупченням зірок.

Завдяки новим знімкам астрономи побачили в ядрі М82 газові потоки галактичних вітрів, які йдуть далеко за межі ядра галактики. Цей галактичний вітер виникають внаслідок появи нових зірок і смерті старих зірок. Цей вітер переносить створені в ядрах зірок хімічні елементи, які були викинуті під час вибуху наднових, далі в космос. Таким чином це сприяє появі дедалі більшої кількості нових зірок і впливає на еволюцію галактики.

Галактика Сигара. Зображення ядра M82, отримане в довгохвильовому інфрачервоному світлі
Фото: NASA

Астрономи змогли дослідити структуру галактичних вітрів, оскільки вони випускають хімічні молекули, відомі як поліциклічні ароматичні вуглеводні. Оскільки ці молекули являють собою невеликі порошинки, які виживають у прохолодних регіонах, але руйнуються за вищих температур, спостереження показало, як холодні та гарячі компоненти взаємодіють у галактичному вітрі.

Але астрономи не очікували, що викиди поліциклічних ароматичних вуглеводнів нагадують іонізований газ у газових потоках. За словами вчених, ці молекули не повинні жити дуже довго під впливом сильного випромінювання. Це відкриття кидає виклик теоріям і показує, що необхідні подальші дослідження.

Учені сподіваються, що майбутні спостереження за галактикою Сигара та іншими подібними галактиками з бурхливим утворенням нових зірок допоможуть поліпшити розуміння цього процесу. Зокрема, вчені хочуть точно зрозуміти, як довго триває кожна фаза потужного зореутворення в ядрах таких галактик. Також важливо зрозуміти, як саме галактичні вітри можуть переміщувати пил і газ. Це важливо для розуміння еволюції раннього Всесвіту, бо в найбільш ранніх галактиках відбувалося схоже зародження зірок у компактних регіонах їхніх ядер.

Як уже писав Фокус, вчені показали, що відбувається з вогнем у космосі. Вогонь діє зовсім по-іншому в умовах невагомості.

Теги за темою
Космос
Джерело матеріала
loader
loader