Між союзниками по НАТО буде важка дискусія щодо фонду на $100 млрд для України – Bloomberg
Між союзниками по НАТО буде важка дискусія щодо фонду на $100 млрд для України – Bloomberg

Між союзниками по НАТО буде важка дискусія щодо фонду на $100 млрд для України – Bloomberg

Союзники по НАТО стримані у своїх очікуваннях щодо життєздатності фонду в розмірі $100 млрд для підтримки України, оскільки Альянс намагається вирішити, як надати Києву достатню допомогу.

Про це в матеріалі за 4 квітня пише Bloomberg.

Фонд на $100 млрд для України

На зустрічі міністрів закордонних справ країн Альянсу в Брюсселі деякі країни висловили сумніви щодо перспектив пошуку нових джерел фінансування для плану генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга з об’єднання внесків союзників протягом п’яти років.

Зараз дивляться

Як пише Bloomberg із посиланням на одного з високопоставлених дипломатів, присутніх на обговоренні, кілька міністрів висловили думку, що було б краще взяти на себе зобов’язання щодо виділення меншої суми, яку союзники зможуть більш чітко підтримати.

Багато міністрів наголосили, що ініціатива НАТО не повинна конкурувати з двосторонньою допомогою і допомогою ЄС, і попередили, що Альянс не повинен давати Україні обіцянки, які він не зможе виконати, пише видання з посиланням на офіційних осіб, присутніх на обговоренні.

Інший високопоставлений дипломат сказав агентству, що сума в $100 млрд “настільки велика”, що, найімовірніше, доведеться враховувати двосторонні пожертвування, які країни-члени надають Україні, а отже, будь-яке додаткове фінансування буде незначним.

– Ми повинні уникати подвійності, подвійної звітності, рахувати вдвічі більше грошей або купувати одні й ті самі речі, – сказав міністр закордонних справ Іспанії Хосе Мануель Альбарес невеликій групі репортерів у середу ввечері.

Але в кінцевому підсумку “ми всі хочемо бути впевнені, що Україна отримає те, що їй потрібно, як за обсягом, так і за часом”, – сказав він.

Важкі дискусії на шляху до угоди

Bloomberg зазначає, що ці побоювання підкреслюють, що союзникам доведеться вести важкі дискусії, щоб виробити угоду до саміту лідерів у Вашингтоні в липні.

Оскільки офіційне запрошення Україні приєднатися до НАТО цього року не розглядають, Альянс натомість прагне запропонувати Києву пакет заходів, який слугуватиме “мостом” до членства і забезпечить передбачуваність підтримки союзників найближчими роками, водночас надіславши Росії сигнал про свою рішучість.

Обговорення відбуваються на тлі зростаючої стурбованості ситуацією в Україні у зв’язку з гострою нестачею боєприпасів для українських військ. Тепла погода посилює побоювання, що у Росії буде більше шансів прорвати лінію фронту, коли вона відновить атаки цієї весни і влітку.

Росія посилює атаки на тлі відсутності підтримки

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба повідомив журналістам, що офіційний Київ отримав “дуже протверезливе послання” про результати російських повітряних атак, закликавши союзників посилити протиповітряну оборону України, включно з американськими системами Patriot, “єдиною системою, яка ефективно перехоплює балістичні ракети”.

Після обговорення за закритими дверима Кулеба повідомив журналістам, що “союзники займуться розподілом, пошуком, ідентифікацією цих додаткових систем ППО, щоб доставити їх в Україну”.

На додачу до фонду НАТО хоче взяти на себе більшу відповідальність за координацію поставок зброї в Україну, якою досі керувала очолювана США Контактна група з питань оборони України, більш відома, як формат Рамштайн.

Хоча такий крок захистить структуру від політичних змін у США, особливо якщо Дональд Трамп повернеться до Білого дому, він також знаменує собою зміну ролі НАТО у війні.

Досі Альянс прагнув дистанціюватися від допомоги союзників зброєю, щоб уникнути будь-якої ескалації війни. Але союзники не занепокоєні небезпекою, яку може становити такий крок, за словами високопоставленого дипломата, який наголосив, що НАТО натомість намагається перейти від разових ініціатив з підтримки України до більш передбачуваної та стійкої системи.

– Економічна підтримка України – це не благодійність, це інвестиції в нашу власну безпеку. Сьогодні ми не ухвалили остаточних рішень щодо того, який саме формат ми встановимо, але ми домовилися почати планування, – сказав Столтенберг журналістам після першого дня засідань, які триватимуть у четвер.

Як НАТО хоче надати Україні допомогу

Хоча механізм обліку коштів будь-якого фонду ще належить опрацювати, він, найімовірніше, буде заснований на валовому внутрішньому продукті (ВВП) країн. Цей метод, на думку багатьох чиновників, може вирішити проблему розподілу тягаря допомоги Україні. Франція, зокрема, відстає від таких союзників, як Німеччина, країни Балтії та Північної Європи, у своїх пожертвуваннях Україні. За словами іншого високопоставленого посланника, Франція була серед союзників, які висловили скептичне ставлення до цього плану на зустрічі.

– Виділення грошей на папері нічого не дає, – заявила в четвер міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок в інтерв’ю радіостанції Deutschlandfunk.

Вона додала, що залишається важливим те, щоб насправді було здійснено постачання зброї та боєприпасів, “які дадуть змогу Україні захистити себе”.

Теги за темою
НАТО
Джерело матеріала
loader
loader