Чи можна дивитися на сонячне затемнення та чим це небезпечно
Чи можна дивитися на сонячне затемнення та чим це небезпечно

Чи можна дивитися на сонячне затемнення та чим це небезпечно

Сонячне затемнення – це рідкісне астрономічне явище, яке хочуть побачити якомога більше людей. Однак мало хто знає, що робити це потрібно з особливою обережністю.

Чи можна дивитися на сонячне затемнення

Дивитися на Сонце без належного захисту для очей вкрай небезпечно, навіть якщо більша частина його світла закрита Місяцем. Інтенсивність випромінювання достатня для того, щоб пошкодити світлочутливі клітини сітківки ока. Оскільки в сітківці немає рецепторів болю, легко пошкодити зір, навіть не відчувши цього.

Не можна дивитися на сонячне затемнення й через будь-який непідготовлений для цього оптичний пристрій – бінокль або телескоп. Лінзи або дзеркала таких пристроїв збирають промені в одну точку, збільшуючи таким чином їхню інтенсивність. У такому разі опік сітківки буде набагато важчим.

Зараз дивляться

Як безпечно спостерігати за сонячним затемненням

NASA рекомендує використовувати спеціальні окуляри для спостереження за сонячним затемненням. Вони мають пройти сертифікацію за стандартом ISO 12312-2. Такі окуляри краще купувати окуляри в спеціалізованих магазинах.

Ще один безпечний спосіб спостереження за сонячним затемненням – через бінокль або телескоп із сертифікованим сонячним фільтром. Його необхідно встановити на об’єктив.

Серед людей, які люблять спостерігати за Сонцем, популярним є телескоп H-alpha. Цей пристрій пропускає тільки одну певну довжину хвилі світла.

Також безпечно спостерігати за затемненням можна, придбавши спеціальний бінокль. Він має бути оснащений вбудованими фільтрами на лінзах та відповідати стандарту ISO 12312-2.

Джерело матеріала
loader
loader