Розмір штрафу за тонування авто в Україні 2024
Розмір штрафу за тонування авто в Україні 2024

Розмір штрафу за тонування авто в Україні 2024

Чимало автолюбителів вносять зміни у свої транспортні засоби – наклеювання захисної плівки, зміна дисків, а іноді й тонування скла. Якраз останній “апгрейд” і викликає безліч запитань у водіїв, адже штраф ніхто не хоче отримати через незнання. Саме час з’ясувати, чи можна тонувати авто в Україні у 2024 році та які штрафи можуть бути.

Чи можна тонувати авто в Україні у 2024

На сьогодні, штучне затемнення скла чітко регулюється законом – насамперед, потрібно звернутися до ПДР. Стаття пункту 31.4.7. Правил дорожнього руху в Україні, експлуатація транспорту забороняється, якщо на склі є покриття, яке може обмежувати оглядовість з місця водія і погіршувати його прозорість.

Однак у цьому питанні є й винятки. Ґрунтуючись на інформації ДСТУ 5727-88, в Україні допустиме тонування в рамках таких показань:

Зараз дивляться
  • лобове скло має пропускати не менше 75% світла;
  • світлопропускна здатність передніх бічних вікон має бути не менше 70%;
  • заднє скло і задні бічні вікна можуть бути будь-якої світлопропускної здатності;
  • сонцезахисна плівка на лобовому склі не повинна бути ширше 14 см;
  • дзеркальний ефект заборонений.

Якщо тонування скла успішно підходить під всі вищевказані параметри, то проблем із законом виникнути не повинно. В іншому випадку, водії може наздогнати штраф.

Штрафи за тонування скла в Україні у 2024

Згідно зі статтею 121 Кодексу України про адміністративні правопорушення, за недотримання правил тонування авто водієві може загрожувати покарання в розмірі 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Станом на 2024 рік, це 340 грн.

За повторне порушення загрожує позбавлення водійських прав на 3-6 місяців або арешт на 5-10 днів.

Щоб уникнути проблем на дорозі, рекомендується перевірити світлопропускну здатність у вашому автомобілі. Це можна зробити за допомогою спеціального пристрою – тауметра.

Щоб прилад показав точні дані, врахуйте такі параметри:

  • вологість повітря – 40-80%;
  • температура повітря – близько 20 градусів.

Найкраще довірити завдання фахівцям, які вміють поводитися з тауметром.

Втім, тонування скла – це лише мала частина нюансів, які потрібно для безпечної їзди. Факти ICTV склали докладну інструкцію, як дізнатися рік випуску шини і що означає серійний номер на гумі.

Джерело матеріала
loader