Коли свято Пуда у 2024 році: нова дата і традиції
Коли свято Пуда у 2024 році: нова дата і традиції

Коли свято Пуда у 2024 році: нова дата і традиції

Щороку у квітні православна церква вшановує пам’ять апостолів від сімдесяти Аристарха, Пуда і Трохима. У народі це свято називають Пудів день.

Аристарх, Пуд і Трохим були учнями і послідовниками апостола Павла, які проповідували разом з ним слово Боже. Всі вони прийняли мученицьку смерть під час гонінь на християн за імператора Нерона.

Коли свято Пуда у 2024 році

У 2024 році Пудів день віряни відзначатимуть 15 квітня. Раніше свято припадало на 28 квітня, однак дата змінилася у зв’язку з переходом Православної церкви України на новоюліанський календар.

Зараз дивляться

Пудів день 2024 – традиції

Здавна на Пудів день потрібно було оглядати пасіки і вулики. Наші предки вірили, що цього дня бджоли жалять тільки грішників. Якщо бджола залетіла в будинок – наступний місяць буде вдалим, а якщо кружляє над дитиною – вона буде успішною.

15 квітня вулики оглядали, виставляли їх на свіже повітря і лагодили за необхідності. Перед тим, як поселити бджіл у новий вулик, його окропляли святою водою.

Ті, хто не мав вулика, в Пудів день купували мед на базарі. Вранці 15 квітня обов’язково варто випити склянку теплої води із медом для міцного здоров’я.

Зазвичай на свято Пуда розпускалися бруньки у горобини та калини. Наші предки знали про цілющі властивості цих рослин, тому готували з них лікарські відвари. Горобина, наприклад, вважалася хорошим засобом від зубного болю.

Теги за темою
Свята
Джерело матеріала
loader
loader