Регулярні обстріли та вороже ІПСО про наступ: чи існує загроза для Харкова
Регулярні обстріли та вороже ІПСО про наступ: чи існує загроза для Харкова

Регулярні обстріли та вороже ІПСО про наступ: чи існує загроза для Харкова

Кремлівські пропагандисти у своїх телеефірах погрожують, що Росія може піти в наступ на Харків, як то було взимку 2022 року.

Проте, що насправді криється за гучними заявами росіян розбиралися Факти Тижня.

Захоплення Авдіївки

Так, російські окупанти шість місяців безперервно штурмували невелике місто Авдіївка Донецької області. У цьому місті до війни проживало понад 30 тис. населення. Тепер Авдіївка – це суцільна пустка та руїни.

Зараз дивляться

В боях за захоплення Авдіївки загарбники лише двохсотими поклали 16 тисяч своїх солдатів. Загалом, в Авдіївській операції брало участь близько 120 тисяч окупантів. При тому, що на користь загарбників грало відносно коротке логістичне плече з Донецька.

А от із Харковом ситуація зовсім інша.

Ймовірний наступ на Харків

Від кордону до Харкова – понад 20 км і це перший напрямок ймовірного наступу росіян. Хоча просто штурмувати таке велике місто – ідея самовбивча.

Другий ймовірний напрямок удару, щоб оточити місто – від залізничного вузла Валуйки в РФ. Однак для цього ворогу треба захопити місто Куп’янськ і окупувати весь лівий берег ріки Оскіл.

Тобто, щоб лише спробувати оточити Харків, загарбники мають наступати майже по всій області.

– Якщо ми подивимось на Харківську область, то Валуйки і далі на північ, і тоді вони (окупанти, – Ред.) зможуть проводити, розтягувати всі ці комунікації, відповідно забезпечувати такі тривалі комунікації. І далі хоч якось створити загрозу принаймні для Харкова зі східної частини, і з північної частини, – розповів Сергій Кузан, голова Українського центру безпеки та співпраці.

Але тут для росіян постає перша проблема – такі розтягнуті комунікації потребують захисту від Сил оборони.

Де РФ взяти сили для наступу?

Другою проблемою для РФ є те – хто ж має піти в наступ на Харківську область?

За словами військового експерта Олексія Гетьмана, для того, щоб спробувати оточити Харків, ворог має залучити всі війська з усієї ділянки фронту.

– Зараз це понад 450 тисяч на всій ділянці фронту у майже 1500 кілометрів. Якщо всі ці війська вони знімуть зі своїх позицій і направлять на Харків, то тоді можна казати, що є ймовірність, що вони зможуть його оточити, – каже експерт.

Вихід тут вбачається у додатковій мобілізації сил. Так, Кремль планує набрати 300 тис. вояків.

Олексій Гетьман припускає, що Росія може спробувати кинути всі ці сили на Харківський напрямок, але з воєнного погляду – це надто дивно.

Адже ті війська, які Росія вже тримає на фронті, також потребують оновлення. Тож як варіант, якщо диктатор Путін захоче наступати на Харків, то потрібно буде відступати з інших напрямків.

Обстріли Харкова

Останніми тижнями росіяни з особливою жорстокістю обстрілюють Харків. При цьому ще й почали застосовувати тактику подвійного удару, коли одразу за першим ударом йде другий. І ціллю стають ті, хто першими прибувають на місце – медики, рятувальники, поліція.

За словами колишнього радника голови МВС, а нині військовослужбовця ЗСУ Віктора Андрусіва, обстріли Харкова – це дріб’язкова помста Путіна за Бєлгород.

– Він намагається показати всередині, що наші обстріли Бєлгорода не залишаються без відповіді. Це розраховано виключно на внутрішнього споживача, – говорить Андрусів.

Вороже ІПСО

Тиждень тому в інтернеті з’явилося відео, як харків’яни нібито масово виїжджають із міста. Проте все зовсім не так – на вулицях багато людей, а на дорогах машин, ходить громадський транспорт.

Це є один із прикладів російського ІПСО – інформаційно-психологічних операцій. Про що, до речі, попереджало наше Головне управління розвідки Міноборони. Чому так – бо у росіян немає на фронті якихось гучних успіхів, наголошує Олексій Гетьман.

За словами Сергія Кузана, росіяни сподіваються, що обстріли Харкова, постійні згадування про можливий наступ, матиме для них певний зиск.

Демонстрація намірів

Ще є варіант обмеженого наступу на Харків – без цілей оточити або захопити. Лише демонстрація намірів. На це Путіну вистачить 100 тис. військових. Стільки загарбників намагаються зараз штурмувати Куп’янськ.

Тож російський диктатор може мати на меті показати Заходу, що відмова від переговорів веде до ще більшої ескалації. Але наші військові запевняють, що станом на зараз жодних сил у РФ для них для такого наступу немає.

Фото: Олег Синєгубов

Теги за темою
Володимир Путін Харків Армія Росії
Джерело матеріала
Згадувані персони
loader
loader