Український "броньований кулак": хто воює на танках Т-80
Український "броньований кулак": хто воює на танках Т-80

Український "броньований кулак": хто воює на танках Т-80

Танк має багато модифікацій

Поки Україна чекає на постачання бойових танків від партнерів, використовуються власні ресурси. Після розпаду Радянського Союзу в Україні лишилося чимало танків, зокрема Т-80.

Цей бойовий танк відомий тим, що став першим у світі серійним танком з єдиною газотурбінною силовою установкою. Він виготовляється в Харкові, має вагу у 46 тонн. Його озброєння включає 125-мм гармату, 7,62-мм кулемет і 12,7-мм зенітний кулемет. Дальність стрільби танка – 9400 метрів, максимальна швидкість по бездоріжжю – 60 км/год. Для Т-80 потрібен екіпаж з 3 осіб

Після розпаду СРСР в Україні було загалом 248 танків Т-89 різних моделей — дизельних та газотурбінних. Як розповів дослідник військової історії професор Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного Андрій Харук в коментарі АрміяInform, танки в 90-х роках здебільшого законсервували та відправили стояти, згадавши про них у 2014.

Цей танк має потужний двигун, проте це несе за собою одразу кілька проблем — можливість танка"рвонути" з місця призводить до величезних витрат палива — 460 літрів на 100 км. Газотурбінні танки Т-80 при цьому чутливі до пилу і двигун потребує регулярного обслуговування.

Ще до розвалу Союзу в Харкові зробили Т-80УД — з дизельним двигуном. Його модернізацією в сучасній Україні став Т-84.

Проте найпоширенішою модернізацією базової версії став танк Т-80Б, оновлення йшло аналогічно до оновлення Т-64Б. На нього "навішували" різні додаткові варіанти захисту тощо, маркуючи відповідно літерами. Наприклад Т-80БВ 1985 року мав динамічний захист "Контакт-1".

Орієнтуючись на модернізацію Т-64 вже в сучасній Україні в 2017 році, оновили також і танки Т-80БВ — модернізовані зразки отримали в морській піхоті та десантно-штурмових військах. В порівнянні зі старими зразками, оновлений танк має тепловізійний приціл, цифрову радіостанцію, сучасні прилади нічного бачення, засоби супутникового зв’язку.

Однак зберігання протягом десятиліть на складах не минулося для танків — The Military Balance 2022 зазначає про 28 модернізованих танків Т-80БВ у морпіхів, 60 танків в ДШВ та 34 Т-80 в резерві.

Раніше "Телеграф" розповідав про Українську розробку яка почала випробування напередодні вторгнення, але вже показала свою ефективність. Це САУ "Богдана", що може поцілити на 42 км.

Теги за темою
Зброя
Джерело матеріала
loader
loader