Гірші за "Кинджали": Росія для атаки Трипільської ТЕС застосувала ракети Х-69, – Defense Express
Гірші за "Кинджали": Росія для атаки Трипільської ТЕС застосувала ракети Х-69, – Defense Express

Гірші за "Кинджали": Росія для атаки Трипільської ТЕС застосувала ракети Х-69, – Defense Express

Журналісти Defense Express, що ці ракети за наслідками для нашої держави є гіршими, ніж ті самі сумнозвісні "Кинджали". Крім того, це також показує зміни у тактиці росіян щодо масованих атак по Україні.

Ракету Х-69 застосували для атаки Трипільської ТЕС

Автори матеріалу, з посиланням на власні джерела, зазначили, що саме знайдені уламки дозволили виявити, що росіяни атакували Трипільську ТЕС ракетами типу Х-69. Ці дозвукові крилаті ракети ворог може використовувати з літаків Су-34 та Су-35.

При цьому, за отриманою додатковою інформацією, дальність пуску ракет склала близько 400 кілометрів. Цей параметр перевищує відомі оцінки дальності Х-69 у 300 кілометрів, як чергової ітерації Х-59МК2,
– наголосили журналісти.

У виданні також наголошували, що перші повідомлення про застосування Х-69 росіянами для ударів по Україні датуються лютим 2024 року, а про окремі випадки повідомлялося ще у 2023 році. Цю інформацію неофіційно підтвердив Київський науково-дослідний інститут судових експертиз, провівши дослідження уламків Х-69.

Крім того, дозвукову крилату ракету можуть переносити й літаки Су-57, а розміщують її у внутрішніх відсіках озброєння літака.

Журналісти також зазначили, що ракета також може нести боєголовку вагою 310 кг. Оснащена системою наведення DSMAC і здатна літати на наднизьких висотах до 20 метрів, X-69 вирізняється своїми можливостями порівняно з ракетою X-101.

Попри те, що Х-69 є дозвуковою і має меншу боєголовку, ніж гіперзвукова Х-47М2 "Кинджал", вона була використана Росією під час нещодавнього удару по Трипільській ТЕС. Цей крок викликав занепокоєння щодо потенційного гіршого впливу Х-69 у бойових сценаріях.

По-перше, її результативний удар, на жаль, говорить про можливості її проникнення повз очевидно виснажену українську протиповітряну оборону. По-друге, її запуск з літаків тактичної авіації нівелює характерну ознаку масштабних ракетних атак, коли фіксується зліт стратегічних бомбардувальників Ту-95МС та МіГ-31К,
– наголосили журналісти.

У виданні також зазначили, що використання ракети, яка може запускатися з літаків Су-34 або Су-35, може стати більш поширеним у майбутньому завдяки більшій кількості доступних носіїв. Однак це стане можливим лише тоді, коли Росія налагодить повномасштабне серійне виробництво ракети, оскільки наразі її немає у великих запасах. Детальні дослідження ракети були проведені в лютому, а виробництво, як очікується, розпочалося, вочевидь, в кінці 2023 року.

До того ж дальність польоту ракети в 400 кілометрів здатна вразити значну кількість об'єктів на території України з літаків тактичної авіації, які можуть наближатися на відстань 50-70 кілометрів від кордону або лінії фронту.

Журналісти на мапі показали гіпотетичні пускові райони, без урахування можливості ворогом використати повітряний простір Білорусі.

Карта можливої зони ураження ракетами Х-69
Зона можливого ураження ракетами Х-69 / Фото Defense Express

У випадку, якщо Росія повторить практику часів 2022 року щодо пусків із повітряного простору свого сателіта, то до зони ураження можливо додати всю територію України окрім Закарпатської області.

Теги за темою
Новини України Зброя Київська область ЗМІ
Джерело матеріала
loader
loader