Атакувавши Ізраїль, Іран потрапив прямо в пастку Нетаньягу, - The Guardian
Атакувавши Ізраїль, Іран потрапив прямо в пастку Нетаньягу, - The Guardian

Атакувавши Ізраїль, Іран потрапив прямо в пастку Нетаньягу, - The Guardian

Атака Ірану на Ізраїль численними ракетами і безпілотниками дала прем'єр-міністру Ізраїлю Біньяміну Нетаньягу те, чого він завжди прагнув, - мандат і виправдання для відкритого нападу на Іран, країну, яку він тривалий час вважав заклятим ворогом Ізраїлю, пише The Guardian.

"Наймудрішим рішенням Нетаньягу було б піднести ці напади всьому світу як передбачуваний неспростовний доказ його точки зору: Іран є зловмисною і небезпечною державою-ізгоєм, яка нехтує міжнародним правом і наражає на небезпеку Ізраїль, а також арабські та західні держави. Замість того, щоб сліпо нападати - наприклад, на іранські ядерні об'єкти - він повинен стверджувати, що жорстке керівництво Ісламської республіки та її верховний лідер аятола Алі Хаменеї показали своє справжнє обличчя - і заслуговують на колективні міжнародні каральні заходи".

Як ідеться в аналітичній колонці The Guardian, дії Тегерана надали Нетаньягу унікальну можливість відволікти увагу світової громадськості від дій Ізраїлю в секторі Газа і його нездатності перемогти ХАМАС.

Як вважає оглядач видання, у тому, що війна Ірану та Ізраїлю вийшла з тіні, значною мірою винен Нетаньягу і його внутрішній військовий кабінет. Він, мабуть, знав, наскільки лютою буде реакція в Тегерані на удар по посольству в Дамаску, і цей напад має вигляд навмисної ескалації.

Водночас, зазначає The Guardian, було б набагато розумніше, якби Іран, зіштовхнувшись із нападом на посольство, звернувся зі своїми скаргами в ООН і міжнародний суд у Гаазі та порушив би це питання через друзів у "Великій двадцятці" і групі БРІКС. Таким чином, він міг би завоювати симпатії на глобальному півдні і таких суворих союзників, як Китай і Росія.

"Натомість Хаменеї - дурний реакціонер із майже нульовим особистим досвідом зовнішнього світу - потрапив прямо в пастку, яку розставив Нетаньягу. Іран, в очах більшої частини міжнародної спільноти, оголосив себе поза законом. І народ Ірану має дочекатися відповіді Ізраїлю. Залежно від того, наскільки це буде погано, вкрай непопулярний ісламський режим може зіткнутися зі зростанням внутрішньої нестабільності і навіть народним повстанням", - вважають у The Guardian.

Конфлікт Ірану та Ізраїлю - що відомо

1 квітня Ізраїль завдав удару по посольству Ірану в Сирії, внаслідок чого загинув генерал Корпусу вартових ісламської революції. А вже в ніч на 14-те квітня Іран завдав удару у відповідь, запустивши по Ізраїлю більше ніж 300 ракет і безпілотників. Водночас, за словами ізраїльського контр-адмірала Даніеля Хагарі, майже 99% повітряних цілей було перехоплено.

Європейські лідери засудили масовану атаку Ірану на Ізраїль, яка сталася в ніч на 14 квітня. Зокрема солідарність із країною висловили Франція, Німеччина, Латвія, Молдова, Іспанія, Норвегія, Литва, Естонія, Іспанія, Норвегія, Литва та Україна.

Теги за темою
Ізраїль Іран
Джерело матеріала
loader
loader