Учені з NASA вважають, що виявити нову фізику можна в Сонячній системі
Учені з NASA вважають, що виявити нову фізику можна в Сонячній системі

Учені з NASA вважають, що виявити нову фізику можна в Сонячній системі

Автори дослідження пропонують використовувати для цього нові космічні апарати і Сонце.

Нові технології наближають учених до експериментальної перевірки теорій, які залишаються значною мірою неперевіреними. Ці теорії стосуються, зокрема, законів фізики, які керують Всесвітом, а також природи гравітації, темної матерії і темної енергії. Протягом кількох десятиліть передбачається, що, або існує нова фізика, або переважаюча космологічна модель потребує перегляду, пише ScienceAlert.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Спроби зрозуміти природу темної матерії і темної енергії тривають, але також деякі вчені намагаються пояснити ці явища за допомогою нової фізики. Вчені з NASA опублікували нове дослідження в журналі Physical Review D, в якому вони пропонують використовувати нові космічні апарати, щоб знайти докази існування нової фізики в Сонячній системі. Вчені вважають, що цьому пошуку сприятимуть апарати, що літають у тетраедричній формації та використовують інтерферометри. Така місія може допомогти вирішити космологічні загадки.

Раніше автори дослідження вивчали, як політ до сонячної гравітаційної лінзи може зробити революцію в астрономії. Також вони досліджували, як розвинені позаземні цивілізації можуть використовувати зоряну гравітаційну лінзу для передавання енергії з однієї зоряної системи в іншу.

Раніше автори дослідження вивчали, як політ до сонячної гравітаційної лінзи може зробити революцію в астрономії. Також вони досліджували, як розвинені позаземні цивілізації можуть використовувати зоряну гравітаційну лінзу для передавання енергії з однієї зоряної системи в іншу
Фото: NASA

Гравітаційне лінзування — це явище, за якого гравітаційні поля викривляють простір-час. Цей ефект спочатку передбачив Альберт Ейнштейн, а потім його використовували для підтвердження загальної теорії відносності.

У другій половині 20 століття спостереження за кривими обертання галактик і розширенням Всесвіту призвели до того, що з'явилися нові теорії, які пояснюють природу гравітації у великих масштабах. З одного боку, щоб узгодити спостереження з теорією відносності, були запропоновані темна матерія і темна енергія. З іншого боку, вчені висунули альтернативні теорії гравітації. Але треті припустили, що в космосі може існувати інша фізика, про яку поки що нічого не відомо.

Тут показані шляхи світла з далекої галактики, гравітаційно лінзовані скупченням галактик на передньому плані
Фото: NASA

Можливо таємниці темної матерії і темної енергії пов'язані з новою фізикою, тобто невідомими поки що явищами, і цілком можливо, що ця нова сила може проявитися в масштабах Сонячної системи, вважають автори дослідження.

Нова робота вчених була присвячена вивченню того, як космічні апарати, що літають у тетраедричній формації, можуть досліджувати гравітаційне поле Сонця. Ці дослідження будуть спрямовані на пошук відхилень від передбачень загальної теорії відносності в масштабах Сонячної системи.

Апарати проводитимуть вимірювання за допомогою різних інтерферометрів. Політ у тетраедричній формації оптимізує здатність космічних апаратів порівнювати вимірювання.

Зрештою майбутня місія перевірить загальну теорію відносності в найменших масштабах, чого на сьогоднішній день дуже не вистачає. Хоча вчені продовжують досліджувати вплив гравітаційних полів на простір-час, вони в основному обмежуються використанням галактик і скупчень галактик як гравітаційних лінз. За словами вчених, ця місія дасть змогу збільшити в кілька разів точність перевірки загальної теорії відносності та альтернативних теорій гравітації.

Як уже писав Фокус, згідно з новою теорією, Всесвіт не має ні початку, ні кінця, а Великого вибуху не було. Тобто Всесвіт статичний, значить існує вічно і не розширюється.

Також Фокус писав про те, що вчені створили новий матеріал, який стає ще міцнішим, якщо по ньому наносити сильні удари. Цей матеріал можна використовувати для різних електронних пристроїв, що збільшить їхній термін служби.

Теги за темою
Космос
Джерело матеріала
loader
loader