Роль США не слід перебільшувати: чому Ізраїлю допомогли відбити атаку Ірану
Роль США не слід перебільшувати: чому Ізраїлю допомогли відбити атаку Ірану

Роль США не слід перебільшувати: чому Ізраїлю допомогли відбити атаку Ірану

Про це 24 Каналу розказав російський публіцист зі США Андрій Піонтковський, зауваживши, що для цих держав, попри їхню іноді антиізраїльську риторику, для них "смертельний ворог" – Іран. Так союзники Ізраїля збили приблизно 20% ракет. Зазначимо, що у ніч на 14 квітня Іранвипустив по Ізраїлю понад 300 БпЛА та ракет.

"Я б не перебільшував турботу Сполучених Штатів щодо Ізраїля. Але далі, негайно, що було наступного дня – американська адміністрація повелася щодо Ізраїля у тій же манері, як в українській – "у жодному разі", – додав Піонтковський.

Так, наприклад, у США заявляли, що Україні "не варто" бити по нафтопереробних заводах у Росії. Щодо Ізраїля, зауважив публіцист, те саме. Мовляв, "США допомогли, але не братимуть учать в ударах по Ірану і не радять цього робити".

"Я б не ідеалізував тут підтримку адміністрації Байдена", – наголосив Піонтковський.

Політика "умиротворення"

Президент США вимушений більше підтримувати Ізраїль, адже ізраїльське лобі у США значно сильніше українського. Публіцист наголосив, що в цілому політика адміністрації Джо Байдена – це "політика умиротворення" щодо агресорів. Мовляв, Джо Байден після того, як ХАМАС напав на Ізраїль у жовтні 2023-го року, заявив, що "вороги світу – тоталітарні держави, які кинули виклик і хочуть знищити дві вільних країни – Україну та Ізраїль".

"Ми, Сполучені Штати, найсильніші у світі, ми є лідерами вільного світу. Ми зробимо все, щоб їм у нас було достатньо сил, щоб захистити Україну та Ізраїль. І ми ніколи не дозволимо досягти успіху ворогам свободи". Ці слова були підтверджені,
– розказав Андрій Піонтковський.

Так США відправили 2 авіаносці у бік Ізраїля. Зокрема, один із них мав певне значення під час іранської атаки на Ізраїль. Також Байден вніс законопроєкт про надання допомоги трьом державам, на які націлилися "вороги свободи", – Україні, Ізраїлю та Тайваню.

Іран атакував Ізраїль

  • Ізраїльський президент назвав іранську атаку "оголошенням війни". Іцхак Герцог заявив, що розглядаються "усі варіанти" відповіді Ірану.
  • Водночас Ізраїльне став негайно відповідати Ірану на атаку. Рішення ухвалили після того, як прем'єр країни поговорив з президентом США. The New York Times написало про те, що США стурбовані можливою відповіддю Ізраїля на атаку. Мовляв, це може призвести до регіональної війни з катастрофічними наслідками. В Ізраїлі заявили, що змусять Іран заплатити ціну так і тоді, як вони вважають за потрібне.
  • Financial Times зауважило, що своєю атакою на Ізраїль Іран показав, що вінготовий до війни.
Теги за темою
США Іран
Джерело матеріала
loader
loader