Сенат США проголосував за заборону російського урану: до чого це призведе
Сенат США проголосував за заборону російського урану: до чого це призведе

Сенат США проголосував за заборону російського урану: до чого це призведе

У вівторок Сенат США ухвалив закон про заборону імпорту російського збагаченого урану, реагуючи на ризики для енергетичної безпеки та підтримуючи вітчизняне виробництво ядерного палива. Ця заборона може призвести до зростання вартості урану та має потенціал стимулювати інвестиції в американську галузь виробництва енергії.

Про це повідомив Bloomberg. "Це є пріоритетом національної безпеки, оскільки залежність від російських джерел урану створює ризик для економіки США та цивільної ядерної промисловості, які ще більше постраждали через війну Росії в Україні", – заявив Білий дім.

У вівторок, 30 квітня, Сенат Сполучених Штатів проголосував за схвалення законопроекту спрямованого на заборону імпорту збагаченого урану з Росії. Цей крок, який отримав одноголосну підтримку, став відповіддю на ризики пов'язані з російським контролем над поставками ядерного палива для американських реакторів.

Законопроект передбачає, що імпорт російського урану буде заборонений через 90 днів після набрання чинності, але надає можливість тимчасових винятків до січня 2028 року. Щоб закон набрав чинності, його потрібно підписати президенту Байдену.

Згідно з Міністерством енергетики США, Росія постачала майже чверть збагаченого урану для американських реакторів, забезпечуючи понад 90 комерційних установок. Це робить Росію найбільшим іноземним постачальником ядерного палива для США.

Однак така залежність вважається неприйнятною з погляду національної безпеки. Зокрема, вона створює ризики для економіки та цивільної ядерної промисловості Сполучених Штатів, особливо у контексті військових дій Росії в Україні.

Білий дім акцентував увагу на тому, що ця заборона є важливим кроком для забезпечення енергетичної безпеки країни та підтримки вітчизняного виробництва урану. Відповідно до офіційних заяв, без дій з боку США, Росія продовжить диктувати свої умови на світовому ринку урану, що негативно впливає на інтереси США та їхніх союзників.

Такий крок має іншу важливу сторону. Він стимулює інвестиції в американську галузь виробництва ядерного палива, що може сприяти зниженню залежності від імпорту та створенню нових робочих місць.

Проте, прийняття закону має потенційно негативні наслідки. За словами Джонатана Хінзе, президента дослідницької компанії ядерного палива UxC, заміна російського урану може призвести до зростання вартості збагаченого урану на приблизно 20%. Це може стати фінансовим викликом для операторів атомних електростанцій у США та призвести до збільшення витрат на виробництво електроенергії.

Також, існує ризик, що Росія може відреагувати на заборону імпорту введенням власної заборони на експорт урану до США. Це може призвести до негайного припинення поставок збагаченого урану та ускладнити ситуацію.

Як повідомляв OBOZ.UA раніше, колективнеобмеження ціни російську нафту країнами Заходувиявилося неефективним заходом стримування поповнення бюджету Росії. В результаті це призвело до поповнення "тіньового" флоту РФ.

Тільки перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader