Коли майдан Незалежності з великої літери: правило
Коли майдан Незалежності з великої літери: правило

Коли майдан Незалежності з великої літери: правило

Центральна площа Києва – місце без перебільшення історичне. А ще – джерело нескінченних орфографічних помилок. Не всі, хто послуговуються українською мовою, знають, коли і які слова у цьому словосполученні треба писати з великої літери.

Телеграмканал "Correctarium — Українська мова" прояснив ситуацію. Основних варіантів написання цього київського урбаноніма є три, і кожен потребує свого підходу до написання.

Отже, якщо ви пишете про точку на карті Києва або даєте комусь адресу будинку, слово "майдан" має писатись з маленької літери. У цьому разі ним описується родове поняття. Як вулиця Хрещатик, парк Кіото, річка Дніпро, міст Патона, тощо. Слово Незалежність тут є власною назвою, тому воно має писатись з великої літери.

Проте, якщо ви розповідаєте на письмі про зупинку наземного транспорту або станцію метро, тоді обидві лексеми пишуться з великої літери, ще й беруться в лапки. Отже, пересадку на червону гілку підземки ми робимо на станції "Майдан Незалежності".

Якщо ж ідеться про історичні протести, які відбувались у цій місцевості у 2004 та 2013-2014 роках, то слово "майдан" вживається без слова "Незалежності". І в такому разі воно теж пишеться з великої літери.

Ось приклади всіх трьох варіантів вживання і, відповідно, написання слова:

  • Свою сучасну назву майдан Незалежності має з 1991 року.
  • На станції метро "Майдан Незалежності" відремонтували ескалатори.
  • Після жорстокого розгону Майдану в ніч з 29 по 30 листопада 2013 року на протести вийшла ще більша кількість людей.

Раніше OBOZ.UA пояснював, як правильно писати – "штрих-код" чи "штрихкод".

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram і Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

Джерело матеріала
loader
loader