Такого ще ніхто не робив: Китай відправив на Місяць справді унікальну місію
Такого ще ніхто не робив: Китай відправив на Місяць справді унікальну місію

Такого ще ніхто не робив: Китай відправив на Місяць справді унікальну місію

Якщо все піде за планом, то посадковий модуль "Чан'е-6" уперше в історії збере зразки породи на зворотному боці Місяця.

На сьогоднішній день місія "Чан'е-6" є найскладнішою серед усіх місячних місій Китаю. Посадковий апарат вирушив на Місяць на борту ракети-носія "Чанчжен-5" у п'ятницю, 3 травня. Старт ракети відбувся з космодрому Веньчан на острові Хайнань. Ця місія є історичною, адже ще жодного разу люди за допомогою роботизованих апаратів не збирали зразки місячної породи на зворотному боці Місяця. Але мета місії полягає ще й у тому, щоб доставити ці зразки на Землю, пише CNN.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Поки що Китай є єдиною країною у світі, якій вдалося приземлити свій посадковий модуль на зворотному боці Місяця. Це сталося 2019 року під час місії "Чан'є-4". А 2020 року китайський апарат місії "Чан'е-5" доставив зразки місячної породи на Землю, але зібрані вони були на видимій стороні Місяця.

Поки що Китай є єдиною країною у світі, якій вдалося приземлити свій посадковий модуль на зворотному боці Місяця. Це сталося 2019 року під час місії "Чан'е-4"
Фото: CNSA

Тепер же місія "Чан'є-6" націлена на збір зразків на зворотному боці Місяця з такою ж успішною їхньою доставкою на нашу планету для вивчення. Нова китайська місячна місія триватиме 53 дні. Вчені сподіваються, що отримані зі зворотного боку Місяця зразки допоможуть краще зрозуміти історію, як самого Місяця, так і всієї Сонячної системи. Під час цієї місії китайські інженери проведуть випробування нових технологій, які будуть впроваджені під час майбутніх польотів на Місяць.

Посадковий апарат вирушив на Місяць на борту ракети-носія "Чанчжен-5" у п'ятницю, 3 травня. Дивитися з позначки 1:15:00

Місія "Чан'е-6" складається з чотирьох апаратів: орбітального апарату, посадкового модуля, апарату для доставки зразків на орбіту і модуля для доставки зразків на Землю. Зв'язок із диспетчерами місії посадковий модуль здійснюватиме за допомогою супутника "Цюецяо-2", запущеного на орбіту навколо Місяця в березні цього року.

Посадковий модуль після приземлення має зібрати зразки місячної породи в ударному кратері діаметром приблизно 2,5 тисячі км під назвою Басейн Південний полюс — Ейткен, який з'явився приблизно 4 млрд років тому. Потім апарат для доставки зразків виведе їх на орбіту, де вони будуть передані модулю для доставки на Землю. У технічному плані на сьогоднішній день місія "Чан'е-6" є найскладнішою серед усіх місячних місій Китаю.

Перший апарат китайської місячної програми "Чан'е" під назвою "Чан'е-1" вирушив на орбіту навколо Місяця 2007 року. У 2013 році в рамках місії "Чан'е-3" Китай доставив на Місяць перший за майже 40 років місяцехід під назвою "Юйту". Варто згадати ще про одне досягнення Китаю в плані освоєння космосу. У 2022 році завершилося будівництво китайської космічної станції "Тяньгун".

Китай планує вже до 2030 року відправити на Місяць своїх астронавтів, а ще раніше почати підготовку до будівництва бази на Місяці в районі його південного полюса.

Фокус уже писав про те, що китайське космічне агентство представило відео, на якому можна побачити план реалізації будівництва бази на Місяці.

Також Фокус писав про те, що політ на Місяць астронавтів NASA під загрозою зриву. Проблеми з кораблем Orion становлять значний ризик для безпеки астронавтів, які полетять на Місяць.

Теги за темою
Космос
Джерело матеріала
loader
loader