Морський дрон ГУР вразив російський катер в окупованому Криму - ЗМІ
Морський дрон ГУР вразив російський катер в окупованому Криму - ЗМІ

Морський дрон ГУР вразив російський катер в окупованому Криму - ЗМІ

Українські розвідники провели операцію в ніч на 6 травня в районі бухти Вузька, район Чорноморське.

Головне управління розвідки вразило морським безпілотником російський швидкісний катер у районі бухти Вузька в тимчасово окупованому Криму. Про це повідомила Українська правда з посиланням на джерело в ГУР.

За словами співрозмовника видання, в ніч на 6 травня в районі бухти Вузька (район Чорноморське) в результаті операції ГУР у пункті базування морським дроном Магура V5 уражено швидкісний катер російських загарбників.

Офіційної інформації, як і інших подробиць, поки немає.

Дивіться відео - У Криму знищено швидкісний катер:

Морський дрон Magura V5 - що про нього відомо

Magura V5 (Maritime Autonomous Guard Unmanned Robotic Apparatus V-типу) - український багатоцільовий надводний безпілотний човен, здатний виконувати різні функції: спостереження, розвідка, патрулювання, пошуково-рятувальні роботи, протимінна боротьба, охорона морського флоту, а також бойові завдання, передає Вікіпедія.

У листопаді 2022 року уряд України анонсував розробку українського бойового надводного безпілотника дальністю до 800 км.

Уперше човен презентовано на виставці International Defence Industry Fair (IDEF), яка проходила з 25 до 28 липня 2023 року в Стамбулі. 29 липня 2023 р. вийшов репортаж CNN, який став підтвердженням того, що катер-камікадзе типу Magura V5 вже існує не лише як виставковий зразок, а й як система, повністю готова до застосування.

1 лютого 2024 року шість безпілотників Magura V5 атакували російський ракетний катер Івановець. Внаслідок атаки, катер затонув і загинули всі члени екіпажу (близько 40 осіб). Факт використання Magure V5 підтвердив глава Головного управління розвідки МО України Кирило Буданов.

14 лютого 2024 року в ГУР повідомили, що великий десантний корабель Цезар Куніков Чорноморського флоту РФ було потоплено за допомогою ударних морських дронів Magura V5.

Як повідомляв Главред, у ніч 1 травня в Росії безпілотники атакували Рязанську область країни-агресора. На Рязанському нафтопереробному заводі виникла пожежа.

За словами очевидців, атака на НПЗ сталася близько третьої години ранку. Спочатку було чути гул, а потім прогриміли два вибухи.

Пізніше ЗМІ повідомили, що удар безпілотників по Рязанському нафтопереробному заводу в РФ був спецоперацією Головного управління розвідки Міноборони. У березні 2024 року завод уже був атакований українськими безпілотниками. Тоді повідомлялося, що для удару було застосовано далекобійний дрон-камікадзе "Лютий".

Джерело матеріала
loader
loader