Дослідники пояснили, яким чином вибухає борошно і чи варто переживати звичайним споживачам.
Майже на кожній кухні у світі зберігається вибухонебезпечна речовина, про яку багато хто навіть не підозрює. Вчені пояснили, як може вибухати знайоме всім борошно, пише IFLScience.
Великий вибух стався 1981 року на заводі в Оксфордширі, Велика Британія. Серед продуктів, які виробляли на підприємстві, був заварний крем, для виробництва якого була потрібна велика кількість кукурудзяного крохмалю.
До кінця робочого дня один із контейнерів для зберігання крохмалю виявився переповненим. Пізніше державний інспектор у своєму звіті написав, що робітники спершу побачили хмару крохмалю, яка вирвалася, а потім вона загорілася і поширилася повітрям. Унаслідок інциденту на виробництві постраждали дев'ятеро людей, значної шкоди було завдано і самій будівлі.
У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!
Це був лише один з інцидентів, що демонструють те, яку небезпеку може становити борошняний пил. Вчені підкреслюють, що ризик зберігається навіть під час використання будь-якого порошку, багатого на вуглеводи, такого як цукор або сухі вершки.
У харчовій промисловості застосовуються серйозні заходи щодо зниження такого ризику. Але чи варто переживати тим, хто зберігає на своїх кухнях упаковку борошна?
Вуглеводи горять — це відомий усім факт, але проблем із борошном не буде, доки в закритому просторі не з'явиться досить велика хмара частинок борошняного пилу.
Менші частинки борошна мають велике співвідношення площі поверхні до маси, а це означає, що вони горітимуть дуже швидко. Оскільки навколо борошняного пилу завжди багато кисню, то невеликого стрибка температури вистачить, щоб усе загорілося.
Наприклад, тепло може виходити від справжнього полум'я або виникнути під час тертя в процесі подрібнення борошна. Якщо концентрація частинок борошна в повітрі досить велика, згорілі частинки пилу замінюють новими, які підпалюють наступні, і так, поки не будуть зібрані всі інгредієнти для вибуху.
Тому не варто переживати, якщо на вашій кухні зберігається звичайна упаковка борошна, її точно не вистачить, щоб сформувати достатньо хмари борошняного пилу, кажуть науковці.
У промислових же умовах використовуються спеціальні пилососи для збору надлишкового пилу з повітря. Також проводяться перевірки на наявність залишків пилу у важкодоступних місцях і ведеться суворий контроль за відкритим вогнем і всім, що може генерувати статичну електрику.
Нагадаємо, вчені назвали напій, що знижує ризик смертності. Лише дві та більше чашок на день здатні значно поліпшити ситуацію.