Як Польща може посилити українську ППО: речник Повітряних сил дав відповідь
Як Польща може посилити українську ППО: речник Повітряних сил дав відповідь

Як Польща може посилити українську ППО: речник Повітряних сил дав відповідь

Ілля Євлаш повідомив, що перші роздуми про можливість допомоги з боку Польщі з’явилися після того, як російська ракета залетіла у повітряний простір цієї країни.

Якби Польща закрила частину українського неба, це б дозволило перемістити наші установки і дефіцитні ракети, які постійно потребують поповнення, на інші об’єкти.

Про це сказав NV речник Повітряних сил ЗСУ Ілля Євлаш.

Євлаш повідомив, що перші роздуми про можливість допомоги з боку Польщі з’явилися після того, як російська ракета залетіла у повітряний простір Польщі.

"Тоді виникли розмови, що Польща могла б закрити хоча б частину заходу України. Це б дозволило перемістити наші установки і без того дефіцитні ракети, які постійно потребують поповнення, на інші об’єкти. У нас в Україні безліч важливих об'єктів і велика територія – її не покрити лише наземними установками", – сказав речник. Він уточнив, що жодна велика країна світу не може собі дозволити перекрити весь повітряний простір за рахунок наземних станцій ППО. Тому дуже часто використовують інші складові, літаки – багатоцільові винищувачі F-16, F-22, F-35, і також флот, в кого він є.

Ілля Євлаш зазначив, що допомога з боку Польщі дала би Україні змогу краще протистояти більшості крилатих ракет, керованих ракет та дронів.

"Якби Польща закрила цю територію, це б нам дуже знадобилося у відбитті атак противника. Так, це не буде шанс протистояти ракетам типу "Кинджал", однак з більшістю крилатих ракет, керованих ракет, дронів ми могли б ефективно справлятися. Але це питання до нашого дипломатичного корпусу, це вирішується на вищому рівні. Ми відповідаємо за те, що нам надали, і наша задача – виходячи з наявних засобів, прикривати повітряний простір, забезпечувати підтримку сухопутної компоненти", – наголосив він.

Євлаш підкреслив, що посилення ППО потрібно, воно дозволило б прикрити наші теплостанції, електростанції, генеруючі підприємства.

"На жаль, ми бачили, коли вони зруйнували Трипільську ТЕС – так, ми більшість ракет збили, але вони використовують тактику перенавантаження нашої системи, щоб ми використали весь запас ракет, який стояв на установці. Ми бачимо – навіть однієї ракети вистачає, щоб зруйнувати той чи інший об'єкт. Ми постійно маневруємо, виходячи з тих засобів, які в нас є. Ми й так показали абсолютно нестандартний підхід до ведення цієї війни не тільки на суходолі, але й якщо говорити про ППО. Уже напевно діти в садку знають, що таке система Patriot, і потрібно більше цих систем", – додав він.

Речник Повітряних Сил нагадав, що проти "Кинджалів" Україна може використовувати тільки один засіб, який підтвердив свою ефективність, – Patriot. "Але ефективний радіус протидії "Кинджалам" складає 40 кілометрів", – додав він.

"Уявляєте, скільки потрібно таких Patriot, щоб закрити все?" – підкреслив він.

Євлаш також зауважив, що на війні ніколи не буває достатньо ракет, тим більше під час масованих ударів противника, який переважає кількісно.

Джерело матеріала
loader
loader