Травневі цінина продукти в Україні знизились, що відображено у зменшенні "Індексу бограча". Ціна на цю закарпатську страву зменшилася на майже 2% за місяць.
Про це свідчать результати дослідження, проведеного Карпатським центром полінгових досліджень.
За даними Карпатського центру полінгових досліджень, середня вартість набору продуктів для бограча в квітні становила 785 гривень, а в травні вже 770 гривень, тобто вартість знизилася на 15 гривень або 1,9%.
Найбільшу частку витрат на бограч займає м'ясо (24%) та паприка (22%), а на третьому місці — помідори (13%). Зниження цін на овочі пов'язане з їх сезонністю, адже багато з них ще не зібрані в полі.
Такий спосіб вимірювання споживацьких цін у Карпатському центрі полінгових досліджень називають універсальним узагальненням продукту народного господарства. Експерти стверджують, що "Індекс бограчу" найнаочніше оцінює купівельну спроможність з двох причин, оскільки цю страву готують у всіх регіонах Закарпаття.
Варто відзначити, що тим часом ціни бананів в Україні швидко зросла, перевищивши торішній рекорд і досягнувши 49,8 гривень за кілограм. У супермаркетах ці фрукти вже продаються за близько 70 гривень за кілограм. Причиною такого зростання є кліматичні зміни, які зменшують обсяги виробництва бананів у Центральній Америці, а також високі ціни на яблука, що спонукають до підвищення цін на банани в регіоні.
Останні новини України:
Також Politeka писала, скільки коштує святкова випічка.