США вважають, що використання Ізраїлем їх зброї могло порушити міжнародне право
США вважають, що використання Ізраїлем їх зброї могло порушити міжнародне право

США вважають, що використання Ізраїлем їх зброї могло порушити міжнародне право

Ізраїль, можливо, порушив міжнародне гуманітарне право під час збройного конфлікту з ХАМАС у секторі Гази. Саме так сказано у доповіді Державного департаменту США, поданої до Конгресу країни. Проте у документі є положення, які суперечать одне одному. Уникаючи однозначного формулювання, Держдеп США посилається на складнощі в оцінці характеру цього конфлікту.

У документі зазначається, що використання американського озброєння ізраїльськими силами безпеки з 7 жовтня "може бути несумісним з міжнародними гуманітарними нормами та правами". Незважаючи на таке формулювання, ця доповідь ще сильніше погіршить відносини між США та Ізраїлем, вважає Reuters.

"Ізраїль не поділився повною інформацією, щоб перевірити, чи використовувалися оборонні вироби США у корнкретних діях, які, як стверджувалося, є порушеннями міжнародного гуманітарного права в Газі, або на Західному березі річки Йордан і в Східному Єрусалимі", - сказано у доповіді.

У Держдепі також зауважили, що вважають відповідаючими дійсності запевнення Ізраїлю в тому, що він використовує американську зброю відповідно до міжнародного права.

У Конгресі вже заявили, що адміністрація Байдена "ухилилася від усіх складних питань" і "надає звіти, які суперечать самі собі".

Також у доповіді сказано, що Ізраїль зіткнувся з "надзвичайним військовим викликом", оскільки терористи ХАМАС "використовували палестинців для прикриття". Також зазначається, що "немає прямих доказів", "що ізраїльський уряд забороняє або обмежує транспортування, або постачання гуманітарної допомоги" до регіону.

Водночас у звіті підкреслено, що ситуація з доступом до гуманітарної допомоги в секторі Гази все ще є "великим викликом", хоча і "має тенденцію до поліпшення".

Як повідомляв OBOZ.UA, США вже призупинили постачання бомб Ізраїлю через початок військової операції у Рафаху в секторі Гази. Президент США Джо Байден окремо заявив, що Сполучені Штати відмовляться від постачання озброєння, включаючи артилерійські снаряди, якщо в Рафах вторгнуться військові ЦАХАЛ.

Поки у США чекають початку військової операції у Рафаху, ізраїльські війська взяли під свій контроль і закрили контрольно-пропускний пункт цього міста з Єгиптом. У ЦАХАЛ заявили, що вони проводять "цілеспрямовані рейди" проти терористів ХАМАС безпосередньо в місті.

Міністр оборони Ізраїлю Йоав Галлант пообіцяв, що операція в Рафаху не припиниться, доки ХАМАС у Газі не буде ліквідовано. 

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
Згадувані персони
loader
loader