Тисячі років тому там процвітало життя: в Адріатичному морі ховається "затоплений світ"
Тисячі років тому там процвітало життя: в Адріатичному морі ховається "затоплений світ"

Тисячі років тому там процвітало життя: в Адріатичному морі ховається "затоплений світ"

Підводне сканування виявило загублений підводний ландшафт, де десятки тисяч років тому мешкали люди.

Океан вкриває більш ніж половину поверхні планети й таїть у собі безліч таємниць. Глибоко під його поверхнею ховається багато дивовижних ландшафтів і деякі з них вченим часом вдається виявити. У новому дослідженні під час сканування морського дна вченим вдалося виявити ландшафт, який колись був населений життям, пише Heritage Daily.

Команда з Університету Брдфорда і Спліта використовувала підводне сканування, щоб виявити загублений і давно затоплений ландшафт біля узбережжя Хорватії. Під час дослідження вчені використовували підводні 3D-сейсмічні датчики, за допомогою яких їм вдалося виявити мережу стародавніх річок, струмків, пагорбів та інших геологічних об'єктів в Адріатичному морі біля узбережжя Спліта — другого за величиною міста Хорватії.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Десятки тисяч років тому, між 10 000 і 24 000 років тому, рівень моря був значно нижчим — приблизно на 100 метрів. У результаті деякі ділянки дна Адріатичного моря були на поверхні та на них процвітало життя в період мезоліту. Зазначимо, що сьогодні деякі частини басейну Північної Адріатики рідко перевищують глибину 100 метрів. Водночас ділянка між Венецією і Трієстом, що з'єднує Анкону і Задар, і зовсім має глибину всього 15 метрів.

За словами автора дослідження Саймона Фітча, вони з командою виявили, що ландшафт на дні Адріатичного моря насправді більш різноманітний і краще зберігся, ніж вважалося раніше. Сканування показало, що під морським дном все ще можна виявити збережені річки та гирла.

Доцент факультету гуманітарних і соціальних наук Університету Спліта Ведран Барбіч зазначає, що подібні особливості часто вказують на те, де жили стародавні люди, оскільки в період мезоліту спільноти селилися вздовж річок і озер у пошуках природних ресурсів.

Команда вважає, що їхнє відкриття стане важливою віхою в наших знаннях про драматичні зміни довкілля, а також реакції людей на них у цій частині світу. Барбіч також зазначає, що вони з командою мають намір продовжити дослідження на цій ділянці — кінцевою метою команди є пошук людських артефактів. Команда планує відправити дайверів у кілька виявлених місць у надії знайти докази людської діяльності.

Раніше Фокус писав про те, що загублений континент "Атлантида" нанесли на карту: він допоміг першим людям прибути до Австралії.

Теги за темою
дослідження вчені
Джерело матеріала
loader